You are here

Δύσκολος χειμώνας για τους ημικρατικούς

26/11/2022 06:00

Δύσκολος αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος χρόνος για τους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς οι πλείστες οντότητες της γενικής κυβέρνησης και των κρατικών οργανισμών, θα αναγκαστούν να εργαστούν χωρίς εγκριμένους προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργούν καμία πληρωμή.

Το Κοινοβούλιο κατεβάζει ρολά για 2,5 μήνες περίπου, από τις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και υπολογίζεται ότι θα ξαναπιάσει δουλειά στις αρχές Μαρτίου του 2023, ενώ μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η Ολομέλεια του σώματος θα παράγει νομοθετικό έργο, αναμένεται ότι θα είναι εγκριμένοι λιγότεροι από τους μισούς προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 8 Δεκεμβρίου με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι είθισται και θα ξαναπιάσει δουλειά στις αρχές Μαρτίου του 2023, λόγω της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις 5 και 12 Φεβρουαρίου 2023, αλλά και των αργιών του Τριωδίου που ακολουθούν.

Στο μεταξύ, όμως, υπολογίζεται ότι η Βουλή θα συνέλθει εκτάκτως, ώστε να εγκρίνει δωδεκατημόρια για να μπορούν να λειτουργήσουν για άλλη μια χρονιά οι πλείστοι ημικρατικοί οργανισμοί, τουλάχιστον κατά τους δύο πρώτους μήνες του νέου χρόνου, ενώ στη συνέχεια τα πράγματα θα είναι σκούρα για τους 23 από τους 42 από αυτούς, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο οι 19 θα έχουν λάβει έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορμή για να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αποτελεί η διαχρονική καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς των ημικρατικών οργανισμών, να καταθέσουν έγκαιρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους προϋπολογισμούς τους, για συζήτηση και έγκριση, παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Βουλής και των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Φέτος το πρόβλημα εντείνεται περαιτέρω, από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν θα παράγει νομοθετική εργασία κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όπου διαχρονικά εγκρίνονταν οι προϋπολογισμοί των πλείστων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενώ στο μεταξύ λειτουργούσαν με δωδεκατημόρια.

Σημειώνεται ότι  με απόφαση της Ολομέλειας τους σώματος, παρέχεται στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2022, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για το μήνα Ιανουάριο του 2023, που δεν υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται στον περσινό προϋπολογισμό τους και αναλογεί στο συγκεκριμένο μήνα.

Δεν κατέθεσαν τέσσερις

Σημειώνεται, ότι ακόμα να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι προϋπολογισμοί τεσσάρων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Πρόκειται για την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, την Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Εγκρίθηκαν εννέα

Από το σύνολο των 42 Οργανισμών, έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί μόλις εννέα, ενώ υπολογίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος, ότι θα εγκριθούν και άλλοι εννέα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους δέκα εννέα προϋπολογισμούς των οργανισμών, κατατέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Βουλή, ωστόσο λόγω καθυστέρησης αλλά και βεβαρημένου προγράμματος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθούν.

Εγκριμένους προϋπολογισμούς έχουν η Αρχή Λιμένων  η ΑΤΗΚ, η ΡΑΕΚ, ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο Κυπριακός Οργανισμός Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος και ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Πράσινο για άλλους δέκα

Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα βρεθούν ενώπιον της  Ολομέλειας του σώματος, δέκα προϋπολογισμοί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οποίων οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώνουν τη συζήτηση τους, για έγκριση.

Πρόκειται για τους προϋπολογισμούς της ΑΗΚ, του ΡΙΚ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και του ΚΥΠΕ.

Στο περίμενε δεκαεννέα

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 19 προϋπολογισμούς, παρότι κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο, εντούτοις δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη συζήτησή τους και έγκριση, πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Πρόκειται για τους προϋπολογισμούς του ΤΕΠΑΚ, του ΚΟΑ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, του Γραφείου του Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Οργανισμού Νεολαίας, του Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και του Ταμείου Θύρας.

Επίσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, του Ταμείου Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου.

Δωδεκατημόρια για Γενάρη και Φλεβάρη

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προϋπολογισμοί των 42 νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φέτος κατατέθηκαν οι πλείστοι προϋπολογισμοί σχετικά νωρίς, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκπρόθεσμα όμως και αργά για να μπορεί το κοινοβουλευτικό σώμα να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο.

Όπως, διαχρονικά αργούν να κατατεθούν για να εξετασθούν από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και να εγκριθούν από την Ολομέλεια του σώματος, με αποτέλεσμα οι πλείστοι από αυτούς να λειτουργούν τους δύο πρώτους μήνες κάθε έτους, με δωδεκατημόρια, έτσι θα συμβεί και φέτος.

Σημειώνεται ότι εκτάκτως προστέθηκε στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της ερχόμενη Δευτέρας, η συζήτηση παραχώρησης δωδεκατημορίων για τον Ιανουάριο, ώστε να μπορεί να εγκριθεί από την Ολομέλεια του σώματος της Παρασκευής.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως και τον Ιανουάριο για την παραχώρηση δωδεκατημορίων και για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ως γνωστόν, όταν ισχύουν δωδεκατημόρια για κάποιον οργανισμό, οι πληρωμές που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι περιορισμένες και δεν πρέπει να ξεπερνούν τις αντίστοιχες δαπάνες του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Γι΄αυτό και οι πλείστοι εξ αυτών, περιορίζονται στην καταβολή μισθών και επιδομάτων, αλλά και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών, εάν δεν έχουν εγκριμένο προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι για το 2022, οι προϋπολογισμοί των πλείστων οργανισμών εγκρίθηκαν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και λειτουργούσαν με δωδεκατημόρια.

Της Ελένης Χαραλάμπους