You are here

Έκανε πίσω η κυβέρνηση για ταμεία προνοίας

24/01/2020 06:49

Στο παρά πέντε η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το νομοσχέδιο περί της ίδρυσης, των δραστηριοτήτων και της εποπτείας ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, που αναμενόταν να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τα ταμεία προνοίας.

Το νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σήμερα ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση.

Η εξέλιξη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων με κόμματα και συντεχνίες να την αντιμετωπίζουν αρνητικά, ενώ ικανοποιημένες φαίνεται να είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Μιλώντας στη StockWatch ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο πιθανόν να επανακατατεθεί, ενδεχομένως με ορισμένες αλλαγές, που σχετίζονται με τα θέματα που είχαν θίξει οι εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΒ σε επιστολή της προς τη βουλή, κατέγραψε τη διαφωνία της με συγκεκριμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών διαφώνησαν κυρίως, σε σχέση με την προτεινόμενη υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων σε επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο σε περίπτωση που προσφέρεται από την χρηματοδοτούσα επιχείρηση.

Η ΟΕΒ υποστήριξε ότι η πρόνοια αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής του κάθε εργαζόμενου, κάτι που συνιστά παρέμβαση στην ελεύθερη διαπραγμάτευση όρων απασχόλησης.

Μιλώντας στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αν περνούσε ως είχε, τότε θα προκαλείτο «το απόλυτο χάος», καθώς θα επηρεάζονταν χιλιάδες εργαζόμενοι και πολλές επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμείο προνοίας στο οποίο δεν συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος των επιπτώσεων, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε ενδεικτικά σε δύο μεγάλους κλάδους, των ξενοδοχείων και των εργολάβων οικοδομών, σημειώνοντας ότι στην πρώτη περίπτωση από τους 20 χιλ. εργαζόμενους μόνο 7,5 χιλ. συμμετέχουν σε ταμείο καταβάλλοντας εισφορές ενώ, στη δεύτερη από τις 30 χιλ. μόνο οι 4 χιλ.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι από τη μια μέρα στην άλλη, θα έπρεπε να ενταχθούν υποχρεωτικά στα αντίστοιχα ταμεία άλλες 12,5 χιλ. εργαζομένων στα ξενοδοχεία και άλλες 26 χιλ. εργαζομένων στον κλάδο εργολάβων και να καταβάλλουν εισφορές τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες.

Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε επιπρόσθετα, ότι η ρύθμιση θα απέδιδε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις που δεν διατηρούν ταμείο προνοίας και επομένως, δεν θα είχαν να επωμιστούν επιπλέον κόστος.

Διαφωνία εκ μέρους των εργοδοτών εκφράστηκε επίσης, ως προς την πρόνοια για απαγόρευση διάλυσης των ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση, καθώς και σε σχέση με την απαγόρευση της δυνατότητας μεταφοράς ταμείων προνοίας ή/και μελών τους, σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια και τον περιορισμό του ρόλου των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Καλως αποσύρθηκε το νομοσχέδιο», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σημειώνοντας ότι αρχική θέση του ΚΕΒΕ ήταν ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί περιλαμβάνοντας μόνο τις εναρμονιστικές πρόνοιες που αφορούν καλύτερη εποπτεία και διαχείριση των ταμείων και χωρίς άλλες προσθήκες περί υποχρεωτικής συμμετοχής.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν βεβιασμένες και χωρίς μελέτη κινήσεις, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ελέγχθηκε νομοτεχνικά, αλλά ούτε και σε σχέση με τις οικονομικές του επιπτώσεις.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υποχρέωση συμμετοχής στα ταμεία προνοίας θα ανέβαζε το κόστος στο μισθολόγιο εταιρειών τουλάχιστον κατά 5%.

Διαμαρτύρονται κόμματα και συντεχνείες

Απογοήτευση για την απόσυρση εξέφρασε ο κ. Φακοντής, εκφράζοντας το ερώτημα ποιος ο λόγος να αποσύρει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου διότι διαφορετικά η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο και του οποίου ζητήθηκε η άμεση ψήφιση ως είχε κατατεθεί.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του νομοσχεδίου δεν υποκρύβει την πλήρη ταύτιση της με τις απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς», σημείωσε σε γραπτή δήλωση και εξέφρασε την προσδοκία ότι το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και όχι υπαναχώρησης της κυβέρνησης στις απαράδεκτες απαιτήσεις της εργοδοσίας.

Για επικίνδυνους ακροβατισμούς στο όριο της νομιμότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημειώνοντας ότι «τίθεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε κίνδυνο, για το οποίο επικρέμαται η καταδίκη από την ΕΕ».

Ο κ. Περδίκης απέδωσε την εξέλιξη σε παρέμβαση της ΟΕΒ και σε προσπάθεια «να περάσουν τα δικά τους».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στη StockWatch ότι η εξέλιξη αυτή «δεν μας βρίσκει σύμφωνους», καθώς μπορούσε όπως είπε, να δημιουργηθεί η προοπτική και η προσδοκία για διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού του ταμείου προνοίας σε περισσότερους αποδέκτες, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να λειτουργήσει ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις και το νομοσχέδιο να λάβει τελικά τη μορφή που θα επιτρέπει τη στήριξη και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, έστω και με χρονοδιαγράμματα ως προς την εφαρμογή.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένονται οι τελικές εξελίξεις στο θέμα και πως στο μεσοδιάστημα η ΣΕΚ θα καταβάλει προσπάθεια ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον περιορισμό των προβλημάτων σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι εντείνεται η ανησυχία πως στόχος της απόσυρσης είναι να επανέλθει το νομοσχέδιο με αλλαγές προς όφελος των εργοδοτών και πως είναι αποτέλεσμα πίεσης των εργοδοτικών συνδέσμων και ανθρώπων ή δυνάμεων που ενοχλούνται από ρυθμίσεις που προωθούν καθολικότητα δικαιωμάτων για τους εργαζομένους.

Ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται και από την επιστολή με τροποποιήσεις που τέθηκε ενώπιον της βουλής, μέσω των οποίων επιδιωκόταν διαγραφή της ρύθμισης για υποχρεωτική παραχώρηση ταμείου προνοίας για όλους και εισαγωγή ρυθμίσεων που εξισώνουν τα ταμεία προνοίας με προϊόντα ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία όπως είπε, δεν αποτελούν κοινωνικά αγαθά.

Διεύρυνση ταμείων προνοίας υπό όρους

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η ΟΕΒ επιθυμεί τη διεύρυνση της εφαρμογής των ταμείων προνοίας, αλλά μέσα από διάλογο και με την εφαρμογή φορολογικών κινήτρων.

Γι’ αυτό όπως είπε, βρίσκεται υπό επεξεργασία πρόταση εκ μέρους της ΟΕΒ για την μετατροπή των ταμείων προνοίας σε πραγματικό δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών μέσω εθνικής συμφωνίας, με σταδιακή εφαρμογή σε ορίζοντα 20ετίας.

Υποστήριξε ότι η προσπάθεια απαιτεί υπομονή και καλό σχεδιασμό, ώστε να μην υπάρξει αναταραχή και ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η πρόταση θα κατατεθεί για να τεθεί στο πλαίσιο διαλόγου.

Της Μαρίας Χαμπή