You are here

Ελεγκτής: Από το παράθυρο στο δημόσιο 4 σύμβουλοι ΠτΔ

29/10/2021 11:47

Την παράνομη πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία τεσσάρων συμβούλων του προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας για το 2022, ανέφερε ότι στο πλαίσιο οικονομικού ελέγχου για το 2020 που διενεργεί, διαπιστώθηκε ότι έχει νομιμοποιηθεί η πρόσληψη τεσσάρων συμβούλων του προέδρου της Δημοκρατίας, ως έκτακτοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Επεσήμανε ότι οι διορισμοί συμβούλων αποτελούν πολιτικούς διορισμούς και δεν νομιμοποιείται διορισμός τους στη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας ότι αναμένει απαντήσεις από την προεδρία αναφορικά με το θέμα αυτό.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν από τον Ελεγκτή να αναφέρει τα ονόματα των υπαλλήλων αυτών. Ωστόσο, η αποκάλυψη των ονομάτων δεν έγινε στην ανοικτή συνεδρία της Επιτροπής, καθώς αποφασίστηκε πως τα ονόματα θα αποκαλυφθούν στο τέλος, με την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα.

Όσον αφορά την απόσπαση δημοσιογράφου του ΡΙΚ στο προεδρικό και την πληροφόρηση για αύξηση του μισθού του υπό την μορφή επιδόματος, είπε πως ζητήθηκε γνωμάτευση από τον γενικό Εισαγγελέα, διευκρινίζοντας ότι  οποιαδήποτε αύξηση ή παραχώρηση επιδομάτων θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσια του νόμου.

Οριζόντια σταύρωση κονδυλίων

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε επίσης από την Επιτροπή,  το σταύρωμα κονδυλίων  που αφορούν την αγορά κτηρίων από το κράτος και την παραχώρηση χορηγιών ή την πραγματοποίηση δαπανών υπό μορφή διαφήμισης προς οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Είπε συγκεκριμένα ότι τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να μπορούν να δαπανηθούν μόνο μετά από έγκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καθώς αφορούν σοβαρά θέματα για τα οποία θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση της Βουλής στο πλαίσιο του συνταγματικά καθορισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Όσον αφορά το θέμα της αγοράς κτιρίων από το κράτος, σημείωσε ότι θα τεθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και συγκεκριμένα θα εξετασθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά του κτηρίου Nicosia City Center (NCC), για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων και υπηρεσιών.

Ο γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι έχει πλήρη εικόνα του ζητήματος και θα την παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής, ενώ αναφέρθηκε και σε ενημέρωση που έτυχε για διεργασίες από την κυβέρνηση για την αγορά  και άλλου ιδιωτικού κτιρίου στην Λευκωσία, για το οποίο υπάρχουν σκιές.

Για την παραχώρηση χορηγιών ή την πραγματοποίηση δαπανών υπό μορφή διαφήμισης προς οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης ο γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι η εκ των προτέρων κατανομή των κονδυλίων θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει πίεση στα ΜΜΕ στη διεξαγωγή των εργασιών τους.

Όπως εξήγησε, για τα κονδύλια αυτά που ίσως αφορούν καμπάνιες, θα πρέπει εκ των προτέρων να καθοριστεί το ποσοστό που θα δοθεί σε κάθε ΜΜΕ έτσι ώστε να μην νιώθουν τα ΜΜΕ αυτά ότι θα πρέπει να είναι αρεστά στην Κυβέρνηση ώστε να λάβουν το κονδύλι καθώς και το ποσοστό που θα λάβουν. Είπε πως ο τρόπος κατανομής του όποιου κονδυλίου δεν μπορεί να αποφασίζεται ad hoc από Υπουργεία ή υπηρεσίες και δεν θα πρέπει να αλλάζουν τα ποσοστά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τέθηκε θέμα για την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ζητά τη στήριξη των κομμάτων για προώθηση σχετικής πρότασης που κατέθεσε στην Βουλή.

Συσσωρευμένες στρεβλώσεις σε θέματα προσωπικού

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης του, αναφερόμενος στο θέμα του προσωπικού της Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε απίστευτες συσσωρευμένες στρεβλώσεις, και σημείωσε πως με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών λύθηκε το πρόβλημα των ελεγκτών της βάσης και σύντομα θα προσληφθούν 20 ελεγκτές και 3 ελεγκτές τεχνικού ελέγχου στη βάση των νέων Σχεδίων Υπηρεσίας.

Επίσης, είπε πως στον προϋπολογισμό του 2022 γίνεται προσπάθεια επίλυσης και του προβλήματος των πολλαπλών επιπέδων ιεραρχίας. Προς αυτό, καταργούνται 5 κενές θέσεις Ανώτερου Πρώτου Ελεγκτή (Κλίμακα Α14) και δημιουργούνται 2 νέες θέσεις Διευθυντών Ελέγχου (Κλίμακα Α15), ώστε να γίνουν συνολικά 5. Επίσης, δημιουργούνται 2 νέες θέσεις Ανώτερου Ελεγκτή (Α13) στο πλαίσιο της νέας δομής.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Προϋπολογισμός για το 2022 αφορά σε σύνολο δαπανών ύψους 7,3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με περίπου 7,5 εκ. ευρώ για το 2021, δηλαδή μειωμένος κατά 2,7%. Το 92% περίπου των δαπανών αφορά στις δαπάνες προσωπικού.

Παρεμβάσεις κομμάτων
 
Σε δήλωση μετά την συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνας Ερωτοκρίτου είπε ότι είναι θέση αρχής για το ΔΗΚΟ να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τον ρόλο και τον θεσμό των ανεξάρτητων υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γιατί πρόκειται περί θεσμού και όχι περί προσώπου, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας, όχι μόνο στα μάτια του διεθνούς παράγοντα αλλά αν θέλουμε να κάνουμε ξανά τους κύπριους πολίτες να πιστέψουν ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
«Αυτή η Υπηρεσία πρέπει να επιτρέπεται και να υποβοηθάτε να λειτουργεί γρήγορα, ευέλικτά και αυτόνομα και όχι κατ΄ επιλογήν  όταν θέλουμε και όποτε θέλουμε στο θέμα που επιλέγουμε και όταν μας αρέσει», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα η κατρακύλα της Κύπρου βάση του δείκτη Ελέγχου Διαφθοράς της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Ο κ. Τρυφωνίδης είπε επίσης ότι στηρίζουν την Ελεγκτική Υπηρεσία και θα εξετάσουν όλες τις εισηγήσεις της, αλλά και ειδικά  αυτές που αφορούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις κονδυλίων στον φετινό Προϋπολογισμό π.χ. για αγορά κτιρίων, για τη χορηγία για Στήριξη του Τύπου και για Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών. 
 
Τόνισε ότι ειδικά στο θέμα των κτιρίων θα πρέπει να ακολουθείται μια πιο ορθολογιστική πολιτική, τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη απεριόριστη αδρανής κρατική γη η οποία μπορεί και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, και οι όποιες επιλογές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη  και το θέμα της  συγκοινωνιακής αποσυμφόρησης. 
 

 

Της Ελένης Χαραλάμπους