You are here

Ενός ανδρός αρχή για αποθεματικό €7,5 δισ.

01/08/2018 06:39

Νομοσχέδιο με το οποίο αποδίδεται η αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων στο διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων κατατέθηκε στη βουλή, παρά την ύπαρξη σχετικής πρόνοιας στην υφιστάμενη νομοθεσία που αναφέρεται στη διαχείριση του αποθεματικού από ανεξάρτητη επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση του τροποποιητικού νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι σκοπός του είναι η τροποποίηση του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου, ούτως ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον ισχύοντα νόμο αναφορικά με τον έλεγχο και τη διαχείριση του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Με την τροποποίηση του άρθρου 73 του βασικού νόμου, το ταμείο τελεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση του διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων.

Το ταμείο έχει αποθεματικό €7,5 δισ. και σχεδόν όλα τα χρήματα διατίθενται για δανεισμό του κράτους, μειώνοντας τεχνηέντως το ύψος του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία για σκοπούς συμμόρφωσης στις επαναλαμβανόμενες υποδείξεις του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της εξέτασης από τον ίδιο των οικονομικών καταστάσεων του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Τι προνοεί ο υφιστάμενος νόμος

Με βάση το άρθρο 73 του υφιστάμενου νόμου, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του υπουργού οικονομικών, ο διευθυντής κοινωνικών ασφαλίσεων επενδύει το ενεργητικό του ταμείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των αποθεμάτων του, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια, ρευστότητα και απόδοση των επενδύσεων, τον ρόλο τον οποίο οι επενδύσεις αυτές πρέπει να διαδραματίζουν στη γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια και την κυβερνητική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Στο νόμο σημειώνεται επίσης ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, ο υπουργός οικονομικών και ο υπουργός εργασίας καταθέτουν στη βουλή νομοσχέδιο ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών του ταμείου από ανεξάρτητη επιτροπή, αφού διασφαλιστεί η δημιουργία ικανοποιητικού αποθεματικού. Η κατάθεση νομοσχεδίου για μια τέτοια ανεξάρτητη επιτροπή, δεν προχώρησε προς υλοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, τέθηκε ενώπιον της επιτροπής εργασίας σχετική πρόταση νόμου εκ μέρους του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη και του πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την εκτελεστική εξουσία και τη νομική υπηρεσία.

Η πρόταση προέβλεπε την ίδρυση συμβουλίου κοινωνικών ασφαλίσεων για τη διαχείριση του αποθεματικού του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο θα απαρτίζεται από δεκαεννέα μέλη, που θα εκπροσωπούσαν διάφορους φορείς της κοινωνίας, αρμόδιους για λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη διαχείριση του ενεργητικού και του αποθεματικού του ταμείου.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση, την αποκλειστική εξουσία για τη διαχείριση του αποθεματικού του ταμείου, έχει ο υπουργός οικονομικών με το υπουργείο οικονομικών, ως θέση αρχής, να σημειώνει ότι η εξουσία πρέπει να παραμείνει στην αρμόδια αρχή καθώς το κράτος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση και για τα όποια κενά του ταμείου.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την πρόταση νόμου καθώς όπως ανέφερε, προσδίδει διοικητικής φύσεως αρμοδιότητες στο συμβούλιο καθιστώντας το όμοιο με την εκτελεστική εξουσία σε μια αλλαγή που προέρχεται από εισήγηση της βουλής και όχι της εκτελεστικής εξουσίας.

Το νομοσχέδιο με το οποίο η αρμοδιότητα για τον έλεγχο και τη διαχείριση του ταμείου αποδίδεται στον διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων, εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν πρότασης της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή εργασίας με την επάνοδο των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών μετά το καλοκαίρι.

Της Μαρίας Χαμπή