You are here

Επί τάπητος η ανεργία με την τρόικα

08/05/2014 15:04
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης κλιμακίου της τρόικας με τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας, ήταν η ανεργία και ο γενικότερος σχεδιασμός των μέτρων που εφαρμόζονται και όσων πρόκειται να εφαρμοστούν προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση, και ειδικότερα η απασχόληση των νέων.

Σε δηλώσεις ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη γενική διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, έγινε εκτεταμένη συζήτηση των ζητημάτων που άπτονται της αγοράς εργασίας και δόθηκε έμφαση στο σχεδιασμό των μέτρων που λαμβάνονται και θα ληφθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε τα θέματα της απασχόλησης να τύχουν διαχείρισης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο ΓΔ του υπουργείου Εργασίας είπε ότι ο τρόπος που μεταβάλλεται η ανεργία απασχολεί την τρόικα.

«Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, από πλευράς των εκπροσώπων της τρόικα, και προφανώς κι από τη δική μας πλευρά, στην απασχόληση των νέων» είπε ο κ. Ασσιώτης, προσθέτοντας ότι «το σημαντικότερο ζήτημα για τους ίδιους αλλά και για εμάς, είναι να εφαρμόσουμε μέτρα για την απασχόληση των νέων».

Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μέτρων που έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς του υπουργείου και απομένει να προσδιοριστεί ο τρόπος χρηματοδότησης αυτών των πρωτοβουλιών και σχεδίων.

Οι τροϊκανοί, είπε, αναμένουν από το υπουργείο να τους αποστείλει τους σχεδιασμούς του για να αξιολογήσουν κατά πόσο μέσω αυτών επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι από πλευράς του υπουργείου Εργασίας δόθηκαν επαρκή στοιχεία και προτάσεις στους τροϊκανούς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το αποτέλεσμα θα είναι θετικό σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τριμηνίας που έχει περάσει από τους εκπροσώπους της τρόικα».

ΑΤΑ

Η παραχώρηση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη εξηγήθηκε στους τροϊκανούς ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για διευκόλυνση των συζητήσεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο.

«Η προσφορά των καλών υπηρεσιών του υπουργείου εκτιμάται από τους τροϊκανούς», είπε ο ΓΔ του υπουργείου.

Νέα συνάντηση για εγγυημένο εισόδημα

Αύριο Παρασκευή τεχνοκράτες της τρόικα θα έχουν νέα συνάντηση με τεχνοκράτες του υπουργείου, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα του προγραμματισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη.

Το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών παροχών συζητήθηκε σε παρόμοια συνάντηση χθες.

Ο ΓΔ του υπουργείο Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τροϊκανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Η εκτίμηση που πήραμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ήταν θετική. Ενημερώσαμε για όλες τις ενέργειες που κάνουμε για την προετοιμασία της εφαρμογής του νέου συστήματος από την 1η Ιουλίου, και το συμπέρασμα ήταν θετικό για τη δουλειά που έχουμε κάνει», είπε.