You are here

Επί τάπητος η πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο

04/07/2022 06:47

Επί τάπητος τίθεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου, αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη για τρίτη φορά η ψήφιση πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για τροποποίηση του περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα νόμο, ώστε να αρθεί η απαγόρευση για θέσεις προαγωγής.

Στην έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ο σκοπός του είναι η κατάργηση του περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα νόμου του 2013 στην ολότητά του.

Ανάγκη πλήρωσης κενών θέσεων

Όπως προστίθεται στην αιτιολόγηση του νομοσχεδίου, η κατάργηση του αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην κάλυψη των μόνιμων αναγκών του τομέα με μόνιμο προσωπικό και στον περιορισμό της κάλυψης των αναγκών με μη μόνιμο προσωπικό.

Το νομοσχέδιο κρίνεται αναγκαίο για την αποδέσμευση πόρων για εκτέλεση άλλων πιο παραγωγικών εργασιών, για την οργάνωση και στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υπό την εκτελεστική εξουσία, ενώ η διαφοροποίηση της υφιστάμενης πολιτικής κρίνεται καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα.

Διαβουλεύσεις, φαίνεται να έγιναν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ενώ, δεν έχει γίνει καμία ειδική οικονομική μελέτη.

Εκτιμήσεις ΥΠΟΙΚ

Στις εκτιμήσεις του υπουργείου όσον αφορά στις επιπτώσεις στη δημόσια υπηρεσία, αναφέρεται ότι αναμένεται να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην επίσπευση πλήρωσης των θέσεων, στην απλοποίηση της διαδικασίας και στον περιορισμό των αιτημάτων για απασχόληση του μη μόνιμου προσωπικού.

Της Μαρίας Κυριακίδου