You are here

Επί τάπητος οι τροπολογίες για συνταξιοδοτικό

04/07/2022 17:58

Τροπολογίες επί του νομοσχεδίου που αφορά στο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε και σήμερα αντικείμενο συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών και τα σχόλια που απέστειλε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στα σχόλια του υπουργού αναφέρθηκαν οι προτεινόμενες νομικές διατάξεις που αφορούν στους υπαλλήλους της ΑΗΚ οι οποίοι είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν.

Συγκεκριμένα, δεν εντάσσονται στο σχέδιο υπάλληλοι που υπηρετούν στην ΑΗΚ κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011, όπως και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου οι οποίοι με την εφαρμογή του σχεδίου έχουν ήδη ενταχθεί ή εντάσσονται κατά ή μετά την εργοδότησή τους στο Ταμείο Προνοίας της ΑΗΚ.

Σκοπός της αλλαγής αυτής είναι να δίνεται η ευκαιρία επιλογής ή όχι ένταξης της αρχής σε υφιστάμενα μήλη και σε νέους υπαλλήλους οι οποίοι προσβλήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ταμείου και συμμορφώνεται η ΑΗΚ με τον νόμο.

Όσο αφορά στους μόνιμους υπαλλήλους της αρχής που διορίστηκαν για πρώτη φορά κατά ή μετά την πιο πάνω ημερομηνία, δόθηκε εξαίρεση και το σχέδιο δεν θα εφαρμόζεται.

Διατυπώνουν επιφυλάξεις τα μέλη της επιτροπής

Με επιφυλάξεις χαιρέτισαν το σχέδιο τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, εκφράζοντας προβληματισμούς για τις δικλίδες ασφαλείας που μπήκαν στο σχέδιο καθώς και για τις εξουσίες που θα έχει ο ΥΠΟΙΚ στο ταμείο.

Το θέμα της αναδρομικότητας και των ΣΥΠ, αποδείχτηκαν τα «καυτά» ερωτήματα των μελών προς το ΥΠΟΙΚ. Στην ενότητα των ΣΥΠ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο τελευταίος ΣΥΠ φεύγει το 2036.

Στην ενότητα της αναδρομικότητας, αναφέρθηκε και στους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου που ακόμη αιωρούνται.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τον προβληματισμό της όσο αφορά το είδος των ομολόγων που θα γίνονται οι επενδύσεις αλλά και για τις εξουσίες του Υπουργού.

Θέμα ελλείψεων, εντόπισε ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, για την βιωσιμότητα του ταμείου και τις επενδύσεις που θα γίνονται.

Κίνδυνος για όσους αφυπηρετούν

Κώδωνα κινδύνου έκρουσαν τα μέλη της επιτροπής σε σχέση με τους υπαλλήλους οι οποίοι πρόκειται να αφυπηρετούν και ενδεχομένως να μην έχουν εξασφαλιστεί τα δικαιώματα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην τελευταία Ολομέλια του Σώματος, που είναι προγραμματισμένη στις 14 Ιουλίου.

Μ.Κ.