You are here

Επιφυλάξεις για νομοθετική ρύθμιση ΑΤΑ

27/01/2020 07:20

Προβληματισμό φαίνεται να προκαλούν πρόνοιες που αφορούν στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις συντάξεις, οι οποίες περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων χωρίς πέναλτι στη σύνταξη και στο εφάπαξ.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Πέραν της βασικής προτεινόμενης ρύθμισης που στόχο έχει να λειτουργήσει ως κίνητρο για την πρόωρη αφυπηρέτηση υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις αναφορικά με την τιμαριθμική αύξηση των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται όπως οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση το δείκτη ΑΤΑ, με την καταβολή του 50% του ποσοστού αύξησης του δείκτη κατά το έτος που προηγείται.

Όπως ισχύει και στη συμφωνία για την ΑΤΑ, που συνομολογήθηκε μεταξύ υπουργού εργασίας και κοινωνικών εταίρων το καλοκαίρι του 2017 και η οποία αναμένεται να λήξει εντός του 2020, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή αναστέλλεται σε περίπτωση που κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται, σημειώνεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε επιφυλάξεις σε ότι αφορά τη συμπερίληψη της εν λόγω ρύθμισης στο νομοσχέδιο.

Χωρίς να διαφωνεί με την ουσία της πρόνοιας, επεσήμανε ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με την ΑΤΑ αναμένεται να λήξει το 2020, οπόταν και θα αρχίσει νέος διάλογος για το θέμα.

Διερωτήθηκε γιατί το ζήτημα της ΑΤΑ εντάσσεται σε νομοθεσία, τη στιγμή που πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι για την ΣΕΚ η ΑΤΑ αποτελεί μηχανισμό αποκατάστασης των μισθών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εμφανίζεται τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ολοκληρωμένη επαναφορά του θεσμού με πλήρη καταβολή της ΑΤΑ, ενώ την πλήρη κατάργηση του θεσμού θα επιδιώξει, όπως έχει διαμηνύσει, η ΟΕΒ.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών τίθενται επίσης, άλλα δύο νομοσχέδια που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.

Πρόκειται για τον νόμο περί Δημόσιας Υπηρεσίας, βάσει του οποίου προστίθεται νέα ποινή στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα είναι ευνοϊκότερη από την ποινή της απόλυσης και δυσμενέστερη από την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης, καθώς και τον περί συντάξεων κρατικών αξιωματούχων νόμο, με τροποποιήσεις επί προνοιών που αφορούν τη σύνταξη τέκνου και τη σύνταξη χηρείας, μετά το θάνατο κρατικού αξιωματούχου και υπαλλήλου.

Της Μαρίας Χαμπή