You are here

Φέρνουν αλλαγές στο νόμο για υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

30/03/2021 20:46

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την δημιουργία Υφυπουργείου Πρόνοιας συζήτησε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως η Επιτροπή τροποποίησε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση και έχει προσθέσει εκτός από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας που θα μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο όταν η Υπουργός αποφασίσει να το εντάξει στο Υφυπουργείο και το το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα ενταχθεί επίσης σε μεταγενέστερο χρόνο που θα κρίνει η Υπουργός στο Υφυπουργείο. 

Είναι η σημαντικότερη, όπως είπε, τροποποίηση που έχει κάνει η Επιτροπή στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι υπήρχαν Βουλευτές οι οποίοι ήθελαν να θέσουν και χρονικό περιθώριο τα δύο συν ένα χρόνια, για να υποχρεωθεί το Υπουργείο να εντάξει τόσο το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία όσο και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στο Υφυπουργείο Πρόνοιας. 

Επεσήμανε πως αυτή η πρόταση θα συζητηθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα γίνει ανάλογη τροπολογία και εφόσον κάποια κόμματα κρίνουν σωστό θα την καταθέσουν στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Πρόταση νόμου για συντάξεις ανικανότητας

Η Επιτροπή συζήτησε και πρόταση νόμου που τροποποιεί δύο προϋποθέσεις του υφιστάμενου νόμου για την παραχώρηση σύνταξης ανικανότητας. 

Η μία προϋπόθεση αυξάνει την περίοδο κατά την οποία θα πρέπει ένας αιτητής να έχει κατά μέσο όρο εισφορές τουλάχιστον είκοσι εβδομάδων από δύο σε τέσσερα χρόνια. Άρα αν δεν καλύπτει αυτή την πρόνοια  ο ασφαλισμένος, ούτε και τις άλλες πρόνοιες που  υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία, τότε να καθίσταται δικαιούχος στην σύνταξη ανικανότητας εάν έχει συνεισφέρει πέραν των 15 ετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε. 

Όπως εξήγησε ο κ. Φακοντής, είναι η προϋπόθεση που υπάρχει σήμερα στον υφιστάμενο Νόμο για να παρέχεται σύνταξη γήρατος σε έναν ασφαλισμένο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Αυτές οι τροπολογίες συνέχισε, έχουν καταστεί αναγκαίες, γιατί αρκετός αριθμός εργαζομένων εισφορέων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν είχαν δηλαδή τις είκοσι εβδομαδιαίες εισφορές τα δύο προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα ενώ έχουν συνεισφέρει για πολλά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι δύο τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε κάνει μέσα από την πρόταση νόμου, συνέχισε, «η επέκταση στα τέσσερα χρόνια ή τα 15 χρόνια εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντιμετωπίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το κενό και θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, αν τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις να πάρουν σύνταξη ανικανότητας». 

Ρυθμίσεις για μισθωτούς που «βαφτίζονται» αυτοεργοδοτούμενοι

Ο κ. Φακοντής είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής συζητήθηκαν επίσης δύο προτάσεις νόμου, μία η οποία έχει κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, πάλι με εισηγητή τον ίδιο, και μια πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη,  που έχουν ως στόχο τη ρύθμιση της σχέσης εργοδότη – εργοδοτουμένου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτές οι προτάσεις νόμου έχουν καταστεί αναγκαίες γιατί, όπως εξήγησε, έχει παρουσιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι στο δημόσιο, το ημιδημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζεται το φαινόμενο «να βαφτίζονται μισθωτοί ως αυτοεργοδοτούμενοι με αποτέλεσμα να παραβιάζεται αυτή η αρχή της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα διότι και οι ίδιοι έχουν τοποθετηθεί ότι όντως παρουσιάζεται αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Έδωσε το παράδειγμα των καθηγητών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) το καθεστώς των οποίων άλλαξε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για το θέμα, είπε, υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία αυτοί οι εργαζόμενοι είναι μισθωτοί, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουν πάρει το καθεστώς του μισθωτού υπαλλήλου».

Συνέχισε λέγοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε Δήμους, κοινοτικά συμβούλια, στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, «έχουν βαπτιστεί ως αυτοεργοδοτούμενοι και μπορεί να εργάζονται είτε στα λογιστήρια, είτε ως γραφειακό προσωπικό, είτε ως γραμματείς Δημάρχων, είτε κοινοταρχών, και να θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι». Άλλο  παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα μουσικά και τα αθλητικά σχολεία στα οποία οι καθηγητές εργάζονται επίσης ως αυτοεργοδοτούμενοι. 

Δυστυχώς, ανέφερε ο  κ. Φακοντής, η Κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει αυτό το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι για αυτό αναγκάστηκαν να  καταθέσουν  αυτές τις προτάσεις νόμου. Εξέφρασε την ελπίδα, ότι πριν από τη διάλυση της Βουλής θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια.