You are here

Φωτογραφική αλλαγή νόμου: Θα μετρούν και οι απουσίες για προαγωγή

29/10/2020 07:16

Η άδεια άνευ αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνεται για συγκεκριμένους λόγους θα προσμετράται για σκοπούς προαγωγής, σύμφωνα με κείμενο κανονισμών που κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία, με αφορμή θέμα συγκεκριμένου προσώπου.

Οι κανονισμοί έρχονται να συμπεριλάβουν στον χρόνο που θα αναγνωρίζεται ως «πραγματική υπηρεσία» για σκοπούς προαγωγής, τον χρόνο κατά τον οποίο δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί σε θεσμικά όργανα της ΕΕ  ή διεθνείς οργανισμούς με άδεια άνευ απολαβών από την δημόσια υπηρεσία, αλλά και τον χρόνο κατά τον οποίο δημόσιος υπάλληλος θα απουσιάζει χωρίς απολαβές για σκοπούς συνοδείας συζύγου που υπηρετεί σε διπλωματικές ή άλλες αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.  

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους κανονισμούς, το υπουργείο οικονομικών, με αφορμή την περίπτωση υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών που είχε ζητήσει την παραχώρηση άδειας απουσίας χωρίς απολαβές λόγω ανάληψης της θέσης του Cabinet Expert στο γραφείο της Κύπριας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περίοδο 5 ετών, αλλά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις που έχουν προκύψει, έκρινε ότι θα ήταν ορθό και δίκαιο όπως οι περιπτώσεις απουσίας υπαλλήλων με άδεια χωρίς απολαβές, για απασχόληση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε Διεθνείς Οργανισμούς, λογίζονται ως πραγματική υπηρεσία για σκοπούς προαγωγής.

Όπως σημειώνεται το υπουργείο λαμβάνει υπόψη ότι η επιλογή δημόσιων υπαλλήλων για απασχόληση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνείς Οργανισμούς, αποτελεί επιτυχία και τιμή για την εθνική δημόσια υπηρεσία, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών / δημοσίων συμφερόντων, αφού οι υπάλληλοι μετέχουν στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται από τους εν λόγω οργανισμούς.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι προκύπτει και υπηρεσιακό όφελος με την επιστροφή του υπαλλήλου στη θέση του, μέσα από τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων που αποκομίζει από την υπό αναφορά απασχόληση.

Το υπουργείο προχωρά ακόμα ένα βήμα, κρίνοντας επίσης δικαιολογημένο όπως λογίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, η περίπτωση άδειας απουσίας χωρίς απολαβές, λόγω συνοδείας συζύγων που υπηρετούν σε Διπλωματικές ή άλλες Αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Το υπουργείο κρίνει το συγκεκριμένο ως θετικό μέτρο για προστασία και διατήρηση της ενότητας της οικογένειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό για πολλά έτη.

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση τον Κανονισμό 14 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικών) Κανονισμών, όταν σε Σχέδια Υπηρεσίας απαιτείται ορισμένος χρόνος υπηρεσίας για προαγωγή δημοσίων υπαλλήλων, η υπηρεσία πρέπει να είναι «πραγματική υπηρεσία», όρος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χρόνο κατά τον οποίο υπάλληλος βρίσκεται με άδεια ανάπαυσης, άδεια ασθένειας και άδεια μητρότητας, όχι όμως άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση άδειας απουσίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι κανονισμοί φαίνεται να αναιρούν διατάξεις που εγκρίθηκαν στο παρελθόν από το υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με την παραχώρηση άδειας απουσίας χωρίς απολαβές σε δημοσίους υπάλληλους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στις εν λόγω διατάξεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερ. 08.11.2017, η περίοδος απουσίας υπαλλήλου με τέτοια άδεια, σε όλες τις περιπτώσεις, προβλέπεται ότι θα λογίζεται ως άδεια όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συνεπώς δεν θα αναγνωρίζεται για σκοπούς προαγωγής, προσαυξήσεων και συντάξεων.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι ρυθμίστηκε η δυνατότητα μετατροπής της περιόδου τέτοιας απουσίας (για οποιοδήποτε λόγο) ως συντάξιμης υπηρεσίας, προκειμένου για υπάλληλο που είναι ενταγμένος στο κυβερνητικό σχέδιο Συντάξεων, αν συνεισφέρει για την περίοδο αυτή το 20% των ετήσιων συντάξιμων απολαβών του, να έχει τη δυνατότητα να παραμένει συνταξιοδοτικά ασφαλισμένος για όλη την περίοδο της δημοσιοϋπαλληλικής του σταδιοδρομίας, καταβάλλοντας το αναλογούν αντίτιμο.

Με βάση τα έγγραφα που συνοδεύουν τους κανονισμούς, το υπουργείο εξωτερικών εισηγήθηκε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αναφορικά με περιπτώσεις ειδικά των μελών της εξωτερικής υπηρεσίας.

Της Μαρίας Χαμπή