You are here

Φουλ σύνταξη για οικειοθελή έξοδο δημόσιων υπαλλήλων

15/11/2019 08:26

Κίνητρα για πρόωρη οικειοθελή αφυπηρέτηση στους κρατικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβανομένων και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέχει η κυβέρνηση μέσω της τροποποίησης του βασικού νόμου.

Βάσει των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη βουλή οι αλλαγές αφορούν υπαλλήλους που μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020, συμπληρώνουν τουλάχιστον 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας ή υπολείπονται, κατά ανώτατο όριο, 5 χρόνια μέχρι να συμπληρώσoυν την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης τους.

Εάν υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή αφυπηρέτηση εντός 45 ημερών από την ισχύ του παρόντος νόμου, σε αυτούς τους υπαλλήλους δεν επιβάλλεται αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ ποσό που καταβάλλονται σ’ αυτόν για την υπηρεσία του από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Πρόνοια του σχετικού νόμου προνοεί επίσης ότι για λόγους ομαλής έκβασης της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι και καθηγητές που θα επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση δεν μπορούν να αφυπηρετήσουν πριν την 31η Αυγούστου 2020.

Νοείται περαιτέρω ότι η ημερομηνία αφυπηρέτησης των λοιπών υπαλλήλων που θα υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση και εμπίπτουν στις πρόνοιες του παρόντος εδαφίου η οποία εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει την αφυπηρέτηση των υπαλλήλων δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31ης Αυγούστου 2020».

Ο παρών νόμος ο οποίος θα αναφέρεται ως ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 προνοεί επίσης μια σειρά άλλων αλλαγών:

Τιμαριθμική αύξηση των συντάξεων

Οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση το δείκτη της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με την καταβολή του 50% του ποσοστού της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς.

Νοείται ότι η πιο πάνω αναπροσαρμογή αναστέλλεται σε περίπτωση που κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις είναι αρνητικός.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα σε περίπτωση πειθαρχικής ποινής αναγκαστικής αφυπηρέτησης

Σε περίπτωση αναγκαστικής αφυπηρέτησης από συντάξιμη θέση ως επιβληθείσα πειθαρχική ποινή με βάση το άρθρο 79 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων υποβάλλεται από τον Υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα παραχωρηθούν καθώς και τον χρόνο έναρξης της καταβολής τούτων, λαμβανομένων υπόψη των περιστατικών της υπόθεσης.

Νοείται ότι τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα παραχωρηθούν δεν θα είναι λιγότερα από εκείνα που θα παραχωρούνταν στον υπάλληλο, αν επιβαλλόταν σ’ αυτόν η ποινή του τερματισμού υπηρεσίας.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα σε περίπτωση πειθαρχικής ποινής τερματισμού υπηρεσίας

Σε περίπτωση τερματισμού υπηρεσίας υπαλλήλου ως επιβληθείσα πειθαρχική ποινή, το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων υποβάλλεται από τον Υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα παραχωρηθούν τα οποία δεν θα είναι λιγότερα από εκείνα που θα παραχωρούνταν στον υπάλληλο αν επιβαλλόταν σ’ αυτόν η ποινή της απόλυσης και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 50% του εφάπαξ ποσού που ο υπάλληλος θα εδικαιούτο με βάση την πραγματική του υπηρεσία.

Επιπλέον ο βασικός νόμος τροποποιείται με την ακόλουθη νέα παράγραφο:

«Ο χρόνος έναρξης καταβολής της σύνταξης και ο χρόνος έναρξης καταβολής του εφάπαξ ποσού αναφορικά με τους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν μικρότερο όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης από το όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων, μειώνεται κατά τόσα χρόνια όση είναι η διαφορά μεταξύ του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων από το όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των υπόλοιπων κρατικών υπαλλήλων.

Νοείται ότι ο παρών πίνακας δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είναι μεγαλύτερη από την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων».

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία θα κατατεθεί στη βουλή προς συζήτηση ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Ακολούθως θα πάρει την άγουσα για την ολομέλεια προς ψήφιση. Σύμφωνα εντούτοις με πληροφορίες της StockWatch το νομοσχέδιο θα τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών από τα κοινοβουλευτικά κόμματα περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ.

Της Ηρώς Ευθυμίου