You are here

Χωρίς επιβάρυνση η πληρωμή εισφορών TΚΑ

15/11/2022 09:38

Την εκχώρηση εξουσίας στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα, ώστε να παρατείνει την εκ του νόμου περίοδο καταβολής εισφορών από τους εργοδότες και τους αυτοτελώς εργαζομένους σε έκτακτες περιπτώσεις, εξετάζει σήμερα η Βουλή.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας τίθεται νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ώστε να συμπεριληφθούν ειδικές διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν την επέκταση της χρονικής περιόδου καταβολής των εισφορών των εργοδοτών και των αυτοτελώς εργαζομένων, κατά δύο εβδομάδες, προς αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.

Όπως εξηγείται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές όχι αργότερα από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που ακολουθεί το μήνα εισφορών, ενώ οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές το αργότερο 40 μέρες, μετά τη λήξη της τρίμηνης περιόδου εισφορών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο Διαδικτυακό Σύστημα Πληρωμής Εισφορών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SISnet), με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μην μπορέσουν να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους και να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόσθετες χρεώσεις, παρότι δεν φέρουν ευθύνη.

Προστίθεται ότι για αποφυγή τέτοιων περιστατικών, κατατέθηκε το τροποποιητικό νομοσχέδιο που δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό Εργασίας να εκδίδει διατάγματα για επέκταση της περιόδου καταβολής των εισφορών μέχρι και δύο εβδομάδες σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο οφειλέτης δεν φέρει ευθύνη.

«Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η προθεσμία για την πληρωμή εισφορών, βάσει των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας, εκπνέει σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε φορά, κρίθηκε αναγκαίο όπως για σκοπούς αντιμετώπισης αυτής της φύσης προβλημάτων που ενδεχόμενα να παρουσιαστούν και στο μέλλον και για την αποφυγή επιβολής πρόσθετου τέλους στους οφειλέτες λόγω καθυστέρησης στην έγκαιρη πληρωμή εισφορών, χωρίς να ευθύνονται, ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τροποποιητικό νομοσχέδιο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έτυχε έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Νομική Υπηρεσία, προτού κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση.

Της Ελένης Χαραλάμπους