You are here

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για ΕΕΕ

27/09/2022 15:15

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται σύντομα οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ παράλληλα λειτουργούν και επτά σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, όπου ήδη εξυπηρετήθηκαν περίπου έξι χιλιάδες άτομα.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ψηφιοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοια,  βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας της σχετικής ιστοσελίδας, στην οποία οι πολίτες θα τυγχάνουν ενημέρωσης για όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός, «ο απώτερος στόχος είναι ηλεκτρονικά να μπορεί ο κάθε πολίτης να ξέρει πού βρίσκεται η αίτησή του και να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο εξέτασης των Επιδομάτων, ούτως ώστε αυτοί που δικαιούνται, να τα λαμβάνουν στον χρόνο που τα δικαιούνται και αυτοί που δεν δικαιούνται, να γνωρίζουν τους λόγους».

«Θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπροστά. Υπάρχει καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δικαιούχους. Όμως, το ιδανικό είναι εκείνο που δρομολογούμε με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για αναπροσαρμογή των διαδικασιών και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων», πρόσθεσε.

Η κ. Ανθούση ανέφερε επίσης, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, λειτουργούν 7 σημεία εξυπηρέτησης και πως ήδη έτυχαν εξυπηρέτησης περίπου 6 χιλιάδες άτομα, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση μη κατάθεσης των κατάλληλων δικαιολογητικών, οι πολίτες ενημερώνονται μέσω της αποστολής μηνύματος στα κινητά τους.

Από την πλευρά τους, βουλευτές ζήτησαν την αναθεώρηση των επιδομάτων, ώστε να συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων, οι οποίες ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν ανέβει κατακόρυφα λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε όλο το φάσμα της αγοράς και της οικονομίας.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, ο οποίος κατήγγειλε παράλληλα και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, ανέφερε ότι τα επιδόματα του ΕΕ, τέκνου και μονογονιού παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2014.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, υπέδειξε ότι δίδονται τεράστια επιδόματα σε αιτητές πολιτικού ασύλου, ενώ σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να επιλέγουν οι αιτητές ασύλου, αν θα υποβληθούν σε τεστ ηλικίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, ζήτησε να τερματιστεί η ταλαιπωρία αναπήρων, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να επανέλθουν, με την Υφυπουργό να απαντά πως το 1/3 των αναπήρων έχουν πιστοποιητικό από γιατρό και θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω εξέτασης.

Επιδόματα σε πρόσφυγες και εγκλωβισμένους

Σημειώνεται ότι η Υφυπουργός Πρόνοιας, είχε σήμερα συνάντηση και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων όπου ενημέρωσε για τις διαδικασίες έγκρισης επιδομάτων, σε άτομα τα οποία επανεγκαθίστανται στα κατεχόμενα, είτε στην Καρπασία, είτε στα μαρωνίτικα χωριά.

Η κ. Ανθούση τόνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι οι σχετικές διαδικασίες για υποβολή αιτήσεων καταβολής των επιδομάτων , έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσουν μέτρα για τερματισμό της ταλαιπωρίας των συζύγων και των γονέων αγνοουμένων, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα φροντίδας, χωρίς κατ’ ανάγκη να ακολουθούν τις διαδικασίες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Δεν χρειάζεται είπε, να ακολουθούνται πολύπλοκες διαδικασίες λες και θα πάμε στο φεγγάρι. Να μπορεί με το όνομα, τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησης να εξετάζονται και να παραχωρούνται τα επιδόματα.

Της Ελένης Χαραλάμπους