You are here

Κ. Πετρίδης: Κλείνουν τρύπες στο δημόσιο με τις 600 θέσεις

29/09/2020 07:09

Η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει τρύπες» με την πλήρωση μερικών εκατοντάδων κενών θέσεων στο δημόσιο του οποίου οι υπηρεσίες άρχισαν να δυσλειτουργούν λόγω υποστελέχωσης, υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός, εξηγώντας την προώθηση στη βουλή αιτήματος για αποπαγοποίηση πέραν των 600 θέσεων.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch σημείωσε ότι η προτεινόμενη αποπαγοποίηση θέσεων είναι επιλεκτική και εκτός μορατόριουμ και αφορά θέσεις σε υπηρεσίες που είναι αναγκαία η πλήρωση τους.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των θέσεων του δημοσίου που προτείνει το υπουργείο για αποπαγοποίηση, είναι σχετικά μικρός.

Υπενθύμισε ότι περίπου αντίστοιχος αριθμός αφορά στην αποπαγοποίηση θέσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν εγκριθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Το μορατόριουμ για την μη πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα αιτήματα τα οποία τέθηκαν από το υπουργείο ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής αφορούν περίπου στην πλήρωση 600 κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι πλείστες εκ των οποίων είναι θέσεις πρώτου διορισμού.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω αίτημα ζητείται η αποπαγοποίηση 448 θέσεων πρώτου διορισμού εκ των οποίων οι 350 θέσεις είναι στη δημόσια υπηρεσία, οι 81 σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 17 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά τις θέσεις πρώτου διορισμού, οι περισσότερες αφορούν μεταξύ άλλων, δασικούς λειτουργούς (30), λειτουργούς φορολογίας (25), επιμελητές στη διοίκηση του υπουργείου παιδείας (54), καθαριστές γραφείων (38), λειτουργούς περιβάλλοντος (11), δεσμοφύλακες (13), λειτουργούς του γενικού λογιστηρίου (11), τεχνικούς δημοσίων έργων (16) και λειτουργούς στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (25).

Στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνονται 46 θέσεις ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και 34 θέσεις εργατικού προσωπικού σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Πέραν των θέσεων πρώτου διορισμού, το αίτημα περιλαμβάνει επίσης, 50 θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής στο υπουργείο οικονομικών, στη γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης και στο γενικό λογιστήριο.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται επίσης, ξεχωριστά αιτήματα που αφορούν κυρίως θέσεις προαγωγής, για την αποπαγοποίηση μιας θέσης γενικού διευθυντή στο υπουργικό συμβούλιο, εννέα θέσεων στο υπουργείο εξωτερικών, 49 θέσεων στo υπουργείο υγείας, μιας θέσης στον οργανισμό χρηματοδοτήσεως στέγης, τεσσάρων θέσεων στην αρχή λιμένων και μιας στην επιτροπή σιτηρών.

Σε ότι αφορά τις 49 θέσεις του υπουργείου υγείας, οι πλείστες είναι θέσεις προαγωγής και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών στη διεύθυνση νοσηλευτικών υπηρεσιών, στο γενικό νοσηλευτικό κλάδο, στον κλάδο ψυχικής υγείας, στον κλάδο επισκεπτριών υγείας, στις ιατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, στο γενικό χημείο του κράτους.

Σημειώνεται ότι εάν παρέλθουν 40 μέρες και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν λάβει τελική απόφαση, τότε όλες οι θέσεις θεωρούνται αποπαγοποιημένες.

Ανώτατο στέλεχος της ΠΑΣΥΔΥ καθώς και στελέχη των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ που εκπροσωπούν υπαλλήλους στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις τοπικές αρχές ανέφεραν στη StockWatch ότι η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης για πλήρωση των συγκεκριμένων κενών θέσεων έπρεπε να είχε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί, πριν ακόμη ξεσπάσει η υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι στην οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο σε σχέση με την αποπαγοποίηση θέσεων στο πλαίσιο της συγκράτησης των δημόσιων δαπανών οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν λάβει επίσημη διαβεβαίωση ότι οι τρέχουσες διαδικασίες και οι θέσεις που είχαν ήδη εγκριθεί για να πληρωθούν, δεν επηρεάζονται από το μορατόριουμ.

Ανεξάρτητα της ανάγκης που θεωρεί το υπουργείο οικονομικών για την αποπαγοποίηση των περίπου 600 θέσεων, ο υπουργός οικονομικών ο οποίος πρόσφατα μίλησε για ενδεχόμενο προγράμματος εθνικής συγκράτησης σε περίπτωση παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ότι την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση προσπαθεί να τη διαχειριστεί συλλογικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπέδειξε ότι η προσπάθεια αυτή θα αντανακλάται στους προϋπολογισμούς για το 2021, όπως επίσης και στην προσπάθεια που γίνεται για το ταμείο ανάκαμψης.

Του Λεύκου Χρίστου