You are here

Κατώτατος μισθός ανάλογα με το επάγγελμα

08/10/2019 15:24

Η εισαγωγή κατώτατου εθνικού μισθού αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου νοουμένου ότι θα υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δήλωσε στη βουλή ο ανώτερος διευθυντής του υπουργείου εργασίας Κώστας Σταυράκης.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός να είναι διαβαθμισμένος ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος.

Εξήγησε ότι «ο σχεδιασμός που μελετά η κυβέρνηση αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, τη διαφοροποίηση του ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας επαγγέλματος, πώς θα γίνεται η διασύνδεση με τις συλλογικές συμβάσεις και πώς θα γίνεται η αναπροσαρμογή αυτού του μισθού σε περιοδική βάση (μηχανισμός αναπροσαρμογής). Μια σειρά από κριτήρια τα οποία θα καταδείξουν οι μελέτες», σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης μιλώντας ενώπιον ευρείας συνεδρίας της επιτροπής εργασίας της βουλής ξεκαθάρισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή κατώτατου μισθού μόλις υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή μείωση της ανεργίας κάτω του 5%, από 6,5% που είναι σήμερα».

Παράλληλα ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι δυο σχετικές μελέτες (οικονομική και κοινωνική), οι οποίες ακολούθως θα παρουσιαστούν στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση.

Πρόσθεσε ότι «η κοινωνική πτυχή αφορά τον αντίκτυπο πάνω στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην αγοραστική δύναμη του ατόμου, ενώ η οικονομική πτυχή αφορά την επίδραση στην αγορά εργασίας, το κόστος των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ τάχθηκε εναντίον του καθορισμού κατώτατου μισθού υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και προσωπικά συμβόλαια εκτός από τις συλλογικές συμβάσεις.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ Πολύβιος Πολυβίου, ο οποίος τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την προσφορά και ζήτηση, για να προσθέσει ότι «δεν συμφωνούμε σε θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού».

Αντίθετα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού κατώτατου μισθού κατά κλάδο και όχι εθνικού, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα επηρεαστούν οι συλλογικές συμβάσεις.

Στην επιτροπή εργασίας εκκρεμούν τρεις προτάσεις νόμου των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, δήλωσε ότι «μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν δύο σχολές εκ των οποίων η μία είναι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι υπέρ της κατοχύρωσης κατώτατου μισθού, όχι εθνικού, αλλά ενός μισθού που να μην είναι μόνο αριθμού αλλά να πλαισιώνεται και με βασικούς όρους απασχόλησης όπως άδειες, ωράριο εργασίας, το ταμείο προνοίας και άλλα ωφελήματα.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία ότι μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ενδεικτικά τη συμφωνία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία η οποία προνοεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι ένας αλλά έχει καθορισθεί ένα πλαίσιο για 19 επαγγέλματα.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι προτείνουν ως κατώτατο μισθό τα €1125 και σημείωσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί ο θεσμός. Στη Γερμανία, στην οποία εφαρμόστηκε πριν δύο χρόνια ο κατώτατος μισθός, υπήρξαν θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι πρέπει να μειωθεί το χάσμα μεταξύ μισθών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Της Ηρώς Ευθυμίου