You are here

Κινητικότητα εργαζομένων αορίστου λόγω ΓεΣΥ

18/03/2019 16:06

Την προώθηση της κινητικότητας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στην δημόσια υπηρεσία, προωθεί νομοσχέδιο με τίτλο περί απόσπασης εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών με τον πρόεδρο της Άγγελο Βότση να δίνει περιθώριο δεκαπέντε ημερών στους εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών να διαβουλευθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν στην ολομέλεια το νομοσχέδιο που αφορά την απόσπαση των δημοσίων αορίστου χρόνου. 

Όπως εξήγησε ο κ. Βότσης σκοπός της απόσπασης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι για να μπορεί να γίνει ορθολογιστικά η μετακίνηση των δημοσιών υπαλλήλων προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων «γι’ αυτό δώσαμε 15 ημέρες να διαβουλευθούν μεταξύ τους ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να κατατεθεί ενώπιον της ολομέλειας το σχετικό νομοσχέδιο».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια διοίκησης προσωπικού Λένια Ορφανίδου εξήγησε πως η προώθηση του νομοσχεδίου είναι αδήριτη ανάγκη λόγω του ότι από την 1/1/2019 τα δημόσια νοσηλευτήρια θα εντάσσονται στον ΟΚΥπΥ, έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου στον οποίο μεταφέρονται και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να γίνει η μετακίνηση του προσωπικού».

Εξήγησε επίσης ότι η διαφορά της νομοθεσίας για την κινητικότητα των εργαζομένων αορίστου διαφέρει υπό την έννοια ότι οι αποσπάσεις θα εγκρίνονται από τον υπουργό οικονομικών, ενώ στην περίπτωση των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, οι αποσπάσεις εγκρίνονται από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πέραν της ανάγκης που προέκυψε από τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, η προώθηση του νομοσχεδίου κρίθηκε αναγκαία και για περιπτώσεις που κάποια υπηρεσία κλείνει οπότε δεν υπάρχει το ποσοστό και αριθμός που έχει αναφέρει.

Το δικαίωμα απόσπασης είναι για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια. Εκτός του νόμου παραμένουν οι υπάλληλοι των Τοπικών Αρχών.

Στη δική του τοποθέτηση ο μόνιμος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης εξέφρασε τη συμφωνία της συντεχνίας με την προτεινόμενη νομοθεσία, αλλά ήγειρε κάποια ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Υπέρ της νομοθεσίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Χρίστος Πελεκάνος, καθότι, όπως είπε, αυτό θα επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, ενώ τόνισε πως πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Κατά της νομοθεσίας τάχθηκε η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με τον ΓΓ της Αντώνη Νεοφύτου να υπενθυμίζει ότι η συντεχνία είχε διαφωνήσει και με την προηγούμενη νομοθεσία για την κινητικότητα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε το ότι δεν είναι υποχρεωτική η στάθμιση της άποψης των επηρεαζόμενων οργανισμών πριν την έγκριση μιας απόσπασης.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας, Πρόδρομος Χριστοφή διαμαρτυρήθηκε διότι η συντεχνία δεν κλήθηκε να εκφράσει απόψεις της.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι είναι υπέρ των αποσπάσεων νοουμένου ότι γίνεται αξιοκρατικά.

Της Ηρώς Ευθυμίου