You are here

Κούσιος: Σωστή η μεταρρύθμιση για τον κατώτατο

04/10/2022 15:07

H απόφαση για καθορισμό του  εθνικού κατώτατου μισθού στα €940, πάρθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, η αγοραστική δύναμη των μισθών και ο πληθωρισμός που κατατρώει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Παράλληλα όμως, λήφθηκε υπόψη στον καθορισμό του  εθνικού κατώτατου μισθού στα €940, η υφιστάμενη δυναμική των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, ώστε να αποφευχθεί κλείσιμο κάποιων από αυτές και κατά συνέπεια, να βρεθούν εργαζόμενοι στην ανεργία.

Αυτό διαπιστώνεται από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, όπου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο κ. Κούσιος είπε ότ το Υπουργείο Εργασίας έλαβε υπόψη την δυνατότητα στην οικονομία και των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς των αυξήσεων, ώστε να μην οδηγηθούν εργαζόμενοι στην ανεργία από το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έγινε μια σωστή μεταρρύθμιση» από την οποία πέραν των 80 χιλιάδων εργαζόμενων επωφελήθηκαν από τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού στα €940, οι οποίοι αμείβονταν με πολύ χαμηλότερο μισθό, εκ των οποίων μάλιστα οι 40 χιλιάδες λάμβαναν μισθούς κάτω των €750.

Διευκρίνισε πως τους πρώτους έξι μήνες εργασίας για τους νεοπροσληφθέντες, το ύψος του μισθού καθορίζεται στα €885 και στη συνέχεια αν ο εργαζόμενος παραμείνει στον εργοδότη του τότε θα ανεβαίνει στα €940 , ώστε να δοθεί το περιθώριο στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Εργασίας, Αντρέα Καυκαλιά, εάν λήφθηκαν υπόψη για το καθορισμό του κατώτατου μισθού, η αγοραστική αξία των μισθών, ο πληθωρισμός και η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στην στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με όρο να μην απολύσουν προσωπικό.

 Όπως είπε χαρακτηριστικά ,στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να σκοτώσει την αγελάδα που δίνει γάλα αλλά να υπάρξουν οι συνθήκες, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τιμώρησε τους «κακούς εργοδότες» που έδιδαν χαμηλούς μισθούς της τάξης των €650 με €750, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα €940, αλλά παράλληλα διαφύλαξε και τις θέσεις εργασίας.

Σημείωσε ακόμα πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί εντός ενός έτους από την εφαρμογή του, και θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνει το διάταγμα, μεταξύ των οποίων είναι και η αγοραστική αξία του μισθού.

Τέλη Οκτωβρίου η αναλογιστική μελέτη για συνταξιοδοτικό

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για ανασχεδιασμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και απάλειψη της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων οι οποίοι επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος.

Ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι σήμερα το προσδόκιμο ηλικίας για τους άντρες είναι τα 80,5 έτη και για τις γυναίκες τα 84,5 έτη, ενώ αποκάλυψε ότι κάτι το οποίο μελετάται είναι να καταργείται το «πέναλτι» του 12%, το οποίο δεν θεωρεί τιμωρία, μετά το 81ο έτος της ηλικίας.

Σύμφωνα με τις μαθηματικές εξισώσεις, κάποιος ο οποίος αφυπηρετεί στο 63ο έτος για να έχει απώλεια χρημάτων, αφού θα λαμβάνει συντάξεις για επιπλέον δύο χρόνια, θα πρέπει να ζήσει πέραν των 81 ετών.

Πρόσθεσε ότι αν φύγει το πέναλτι είπε, τότε αυτόματα θα μειωθεί το έτος σύνταξης στο 63ο έτος.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ εντός του 2023 θα πάρει αποφάσεις αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής και θα υπολογισθεί εκ νέου το έτος συνταξιοδότησης, σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα. Είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της συνταξιοδότησης στο 67 έτος

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για γονική άδεια

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την παροχή γονικής άδειας μετ’ απολαβών, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα στην Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι και οι δύο γονείς θα δικαιούνται 8 εβδομάδες πληρωμένης άδειας για κάθε παιδί, διευκρινίζοντας ότι τη σχετική άδεια θα μπορούν να πάρουν μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών του κάθε παιδιού.

Ανέφερε ότι συνολικά οι γονείς θα δικαιούνται άδεια 18 εβδομάδων, το συγκεκριμένο διάστημα, εκ την οποία όμως πληρωμένη θα είναι αυτή που αφορά τις 8 εβδομάδες.

Ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, οφείλεται σε πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας οι οποίες έπρεπε να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης πριν ενσωματωθούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Αργεί το νομοσχέδιο για τηλεργασία

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και βρίσκεται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου.

Όμως όπως πρόσθεσε, λόγω του ότι κάποιοι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενό του , αποφασίσθηκε να αναμένεται η Οδηγία της ΕΕ που ετοιμάζεται για το συγκεκριμένο ζήτημα και μετά να ληφθούν αποφάσεις για τα περαιτέρω.

Όχι σε ανεργιακό για τους 63-65

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε όσον αφορά την καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε εργαζόμενους, οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος, παρότι έχουν συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις, ότι δεν είναι έτοιμοι  να εφαρμόσουν την  συγκεκριμένη πολιτική.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων από το ΤΚΑ παραδέχθηκε πως σήμερα υπάρχουν περίπου 66 χιλιάδες καθυστερημένες αιτήσεις όλων των ειδών των επιδομάτων.

Καταβάλλονται, όπως είπε, προσπάθειες για να μειώσουμε τη περίοδο των καθυστερήσεων και ήδη έχει υπάρξει κάποια βελτίωση. Το θέμα είναι, ωστόσο, να δούμε πως αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το ζήτημα, είπε και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος είναι η εφαρμογή νέων τρόπων ψηφιακής πολιτικής. Προς αυτή τη κατεύθυνση, είπε, θα μεταβεί στην Αυστρία στις 12 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια απόκτησης του συστήματος που χρησιμοποιείται από τη χώρα αυτή.

Στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς δεν υπήρξε κανένα παράπονο στο Υπουργείο, ενώ για  το θέμα της επ΄ αμοιβής πρακτικής είπε πως υπάρχει κατανόηση στις ανησυχίες, ωστόσο, σημείωσε, αν δεν κρατηθούν οι ισορροπίες πιθανόν εργοδότες ή εταιρείες να μην δέχονται φοιτητές για πρακτική.  

Διαφωνίες επιτροπής -υπουργού

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως σε σειρά κεφαλαιωδών ζητημάτων έχουν επιβεβαιωθεί διαφωνίες ανάμεσα σε απόψεις βουλευτών της Επιτροπής και του Υπουργού.

Αρχίζοντας, όπως είπε, με το θέμα της καταβολής του 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως για τον ίδιο αποτελεί «ισοπεδωτικό πέναλτι» το ποσό αυτό, ενώ για την Κυβέρνηση υπάρχει απλώς θέμα στρέβλωσης.

Πρόσθεσε ότι σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν και στις ρυθμίσεις που αφορούν στον Κατώτατο μισθό, καθώς και για την πολιτική θέση της Κυβέρνησης στο ωράριο των καταστημάτων, καθώς ο Υπουργός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

Είπε πως προς συζήτηση παραμένουν ανοικτά άλλα δύο μεγάλα ζητήματα και αφορούν το θέμα της τηλεργασίας αλλά και της επ΄ αμοιβή άσκηση των φοιτητών, τα οποία θα συζητηθούν στο μέλλον, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας για τα ζητήματα που το υπουργείο του διαχειρίζεται.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, είπε ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα υπογραφεί σύμβαση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τον ανασχεδιασμό όλου του συστήματος του συνταξιοδοτικού, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δίκαιο διασφαλίζοντας πάντοτε την βιωσιμότητα, την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση, τις επόμενες μέρες, στην Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση της πληρωμένης γονικής άδειας.

Ο Βουλευτής δήλωσε ότι, ουσιαστικά και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, θεσμοθετεί κάτι το οποίο ήταν πάγια θέση της ΕΔΕΚ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο, η εφαρμογή και άλλων μέτρων που θα στηρίζουν την οικογένεια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε σχετικά με το πέναλτι στο 63ο έτος ηλικίας ότι ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου και δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης του 63ου από το 65ο έτος αναφερόμενος σε αναλογιστικές μελέτες και προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας στο 63ο έτος της ηλικίας, ο κ. Μουσιούττας, δήλωσε ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι από πλευράς Υπουργείου αντιμετωπίζεται αρνητικά αυτό το θέμα, αφού συνδέεται με το προαναφερθέν ζήτημα.

Της Ελένης Χαραλάμπους