You are here

Κρίνεται η ελευθερία έκφρασης δημοσίων υπαλλήλων

14/07/2021 13:45

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να κοινοποιούν, δημοσιεύουν ή μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρμόδιας αρχής, ωστόσο δικαιούνται να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους, σύμφωνα με τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018 και συζητήθηκε σήμερα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με αφορμή περιστατικό δημοσίου υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, από την εκπρόσωπο του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Νάνσια Διονυσίου, η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, μετά από εξέταση του σχετικού παραπόνου, εξέδωσε έκθεση με την οποία αφού προέβη σε παρουσίαση συμπερασμάτων που προκύπτουν και από την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με το Σύνταγμα της Κύπρου, εισηγήθηκε την προώθηση τροποποίησης  της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η κ. Σαββίδου είχε δικαιώσει υπάλληλο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, εναντίον του οποίου προωθήθηκαν πειθαρχικά μέτρα από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης άρθρου του στον ημερήσιο Τύπο.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν είτε κατ΄ ιδίαν είτε δημόσια, με ομιλίες, διαλέξεις, ανακοινώσεις, μελέτες ή άρθρα, τη γνώμη τους πάνω σε ζητήματα που ανάγονται στην επιστήμη, την τέχνη, τη θρησκεία ή πάνω σε ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος, μη αποκλειόμενων θεμάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υπηρεσία.

Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι η τροποποίηση 19 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 62, το οποίο αφορά στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε:

α) να διευκρινιστεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παρεμποδίζονται από του να εκφράζονται ελεύθερα για θέματα γενικού ενδιαφέροντος ακόμα και για θέματα που αφορούν την δημόσια υπηρεσία∙ και

 (β) ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης με την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας της αρμόδιας αρχής, να αφορά μόνο στην κοινοποίηση ή στη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε γραπτής ή προφορικής πληροφορίας που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να κοινοποιούν, δημοσιεύουν ή μεταδίδουν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή άλλο μέσο οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική πληροφορία που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρμόδιας αρχής.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν επιτρέπεται να πληρωθεί για οποιαδήποτε δημοσίευση ή συμμετοχή του σε εκπομπή, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής.

 Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, μετά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Υπηρεσία Ισότητας Νίκος Λοιζίδης  ανέφερε στην Επιτροπή, ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν φράσεις που προβληματίζουν και θα έπρεπε να τύχουν επεξεργασίας.

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου η συγκεκριμένη τροπολογία να συγκρούεται με άλλες νομοθεσίες και συνέστησαν να τύχει μια εκ νέου επεξεργασίας.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, όπως επανέλθει  το Σεπτέμβριο, με αναθεωρημένη την σχετική πρόταση.