You are here

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

21/03/2018 11:02

Τον κώδωνα του κινδύνου για προτάσεις που επιβαρύνουν περαιτέρω το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, έκρουσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας της βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, αναφορικά με τη σύνταξη ανικανότητας.

Η πρόταση προνοεί τροποποίηση του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση σύνταξης ανικανότητας σε ασφαλισμένους που εργάστηκαν για πολλά χρόνια και οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια παρέμειναν άνεργοι, με αποτέλεσμα η αίτηση τους για αίτηση ανικανότητας να απορρίπτεται.

Από πλευράς υπουργείου οικονομικών εκφράστηκαν επιφυλάξεις σε σχέση με την πρόταση νόμου και επισημάνθηκε η σημασία των αναλογιστικών μελετών σε περιπτώσεις εξέτασης προτάσεων που αυξάνουν τις υποχρεώσεις του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνονται αναλογιστικές μελέτες για όλα τα θέματα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών να δηλώνει ότι θα αναμένεται να μετρηθεί το κόστος της πρότασης για να υπάρχει εικόνα ώστε να τοποθετηθεί το υπουργείο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας γιατί προτάσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις του ταμείου είναι εναντίον της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του», όπως είπε.

«Θα πρέπει», τόνισε, «να είμαστε προσεκτικοί γιατί όσο αυξάνουμε τις δαπάνες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, μειώνουμε τη βιωσιμότητα του».

Εκ μέρους των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστούν εφ’ όλης της ύλης τα θέματα συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν θετική στάση έναντι της πρότασης νόμου, σημειώνοντας ότι θα αναμένονται τα αποτελέσματα της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση των εργοδοτικών οργανώσεων που εξέφρασαν κατανόηση σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη εισήγηση, σημειώνοντας ότι θα αναμένεται πρώτα η αναλογιστική μελέτη, πριν τη διαμόρφωση θέσης.

Απαντώντας σε αναφορά προσκεκλημένου, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Φακοντής, σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν η αύξηση των δαπανών του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων θεωρείται αύξηση των δαπανών του κράτους και αν ως εκ τούτου καθίσταται αντισυνταγματική η πρόταση. Αυτό, ανέφερε, είναι κάτι που εξετάζεται.

Η πρόταση νόμου που αλλάζει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας, αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα μέλη της επιτροπής εργασίας αποφάσισαν εξάλλου, να παραπέμψουν στην ολομέλεια τις προτάσεις νόμου που βρίσκονταν ενώπιον της αναφορικά με την παραχώρηση επιδόματος και άδειας πατρότητας και την προστασία της μητρότητας και του μητρικού θηλασμού.

 Οι προτάσεις νόμου αναμένεται να τεθούν ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, κατά τη τελευταία συνεδρίαση του σώματος πριν από το Πάσχα, στις 30 Μαρτίου.

Της Μαρίας Χαμπή