You are here

Κυρώσεις για παραβίαση αποφάσεων διοικητικού δικαστηρίου

12/09/2018 14:29

Νομοσχέδιο το οποίο προνοεί τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης ενεργούς συμμόρφωσης προς ακυρωτική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή νομικών.

Το νομοσχέδιο που εξετάστηκε στην παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, αφορά συγκεκριμένα την παραβίαση αποφάσεων οι οποίες ακυρώνουν προηγούμενες αποφάσεις σωμάτων όπως η επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας, η επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας, τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και άλλα διοικητικά όργανα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται μια νέα διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις σε οποιοδήποτε όργανο ή αρχή ή πρόσωπο, ατομικά ή ως μέλος συλλογικού οργάνου, παραβιάζει τις εν λόγω ακυρωτικές αποφάσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, ένας παραπονούμενος για θέμα πρόσληψης ή και προαγωγής, σε περίπτωση που καταφύγει στο διοικητικό δικαστήριο και δικαιωθεί ενώ το διοικητικό όργανο εφαρμόσει κατά το δοκούν την απόφαση χωρίς να τον δικαιώσει, θα μπορεί να καταφύγει για δεύτερη φορά στο διοικητικό δικαστήριο, ζητώντας εφαρμογή της απόφασης.

Σε αυτή τη φάση, το δικαστήριο θα κρίνει αν η μη συμμόρφωση στην απόφαση του, έγινε με δόλο ή όχι για να αποφασίσει εάν τα μέλη των διοικητικών οργάνων, θα υπέχουν προσωπική ποινική ευθύνη.

Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί δόλος, τότε το διοικητικό δικαστήριο θα επιβάλλει πρόστιμο το οποίο θα καταβάλλεται στον παραπονούμενο από τον προϋπολογισμό του διοικητικού οργάνου ή από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες παραπονούμενοι καταφεύγουν πολλές φορές στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώνονται ενώ υποστήριξε ότι ο στόχος μέσω του νομοσχεδίου, είναι η διαφύλαξη του κράτους δικαίου.

Σε σημείωμα της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής, σημειώνεται ότι τα υφιστάμενα μέσα που είναι διαθέσιμα προς τους πολίτες είναι επαρκή για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και παράλληλα, αναφέρεται πως η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην καταστρατηγείται αλλά να διατηρείται η λεπτή γραμμή της διάκρισης των εξουσιών.

Η ΕΕΥ σχολιάζοντας τις ποινές που προβλέπονται από το νομοσχέδιο αναφέρει ότι δεν πρέπει να προκληθούν φαινόμενα ευθυνοφοβίας ή να παρεμποδιστούν υπάλληλοι και διοικητικά όργανα από το να ασκούν τη διακριτική τους ευχέρεια σε νόμιμο πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι η παράβαση νόμιμου καθήκοντος εν τη υπηρεσία από πρόσωπο, επισύρει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή χρηματική ποινή ύψους μέχρι €7 χιλ. ή και τις δύο ποινές.

Της Μαρίας Χαμπή