You are here

Λύση για τους αορίστου χρόνου δια χειρός νομικής υπηρεσίας

24/02/2020 11:53

Την πρόθεση να συμβάλει στη διόρθωση της μιας από τις δύο προτάσεις νόμου που έχει ενώπιον της η επιτροπή οικονομικών αναφορικά με την μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, εκφράζει η νομική υπηρεσία.

Οι προτάσεις αφορούν 4,5 χιλ. άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου.

«Αθεράπευτη» η πρόταση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Δημήτρης Λυσάνδρου, χαρακτήρισε «αθεράπευτη» την πρώτη πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και η οποία αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στο δημόσιο τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα μέσω μετάταξής τους στη δημόσια υπηρεσία, όπως και το καθεστώς μονιμότητας του δημοσίου υπαλλήλου.

Όπως ανέφερε, η πρόταση αντίκειται στο Σύνταγμα και στο ενωσιακό δίκαιο και δεν μπορεί να ψηφιστεί. Πρόσθεσε ότι αν ψηφιστεί, ο νομοθέτης θα υφαρπάσσει την αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΔΥ να διορίζει, γιατί την υποχρεώνει να διορίζει συγκεκριμένα πρόσωπα που ο νομοθέτης επιλέγει.

Η πρόταση σύμφωνα με τον κ. Λυσάνδρου, αντίκειται στο άρθρο 28 του Συντάγματος και στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και εάν ψηφιστεί σε νόμο, μπορεί να αναπεμφθεί ή και να αναφερθεί επιτυχώς.

Υπό διόρθωση η πρόταση Γιωργάλλα

Σε ότι αφορά τη δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, με σκοπό οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου θεσμικά να καταστούν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ο κ. Λυσάνδρου σημείωσε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί έτσι ώστε να συνάδει με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 2003.

Σύμφωνα με την οδηγία οι εργαζόμενοι ορισμένου και αορίστου χρόνου πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης εκτός εάν η απουσία της ίσης μεταχείρισης δικαιολογείται αντικειμενικά από την αρμόδια αρχή.

Επεσήμανε ότι η πρόταση διαφοροποιεί την έκτακτη εργασία από την μόνιμη ενώ, έπρεπε να περιλαμβάνει την έκτακτη εργασία στην μόνιμη, στη βάση των ορισμών που προβλέπει η σχετική οδηγία και όχι ορισμών παλαιότερης νομοθεσίας που λανθασμένα δεν άλλαξαν κατά την εναρμόνιση.

Κατά την συζήτηση η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Έλενα Δαμιανού, ζήτησε χρόνο ώστε να μελετηθεί το θέμα και οι αλλαγές που θα προταθούν από την νομική υπηρεσία, ώστε να υπερπηδηθούν τα προβλήματα και να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για να μην διαιωνίζεται το ζήτημα. «Θα κτίσουμε στην προσπάθεια με την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας» ανέφερε η κ. Δαμιανού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι θα αναμένεται να έρθει η πρόταση από το υπουργείο ως νομοσχέδιο.

Ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε ότι θα προωθήσει το προτεινόμενο κείμενο στο υπουργείο και σημείωσε ότι θα εναπόκειται στο υπουργείο, να κρίνει εάν αυτό που θα προταθεί καλύπτει όλα τα ζητήματα και εάν όχι, να επανέλθει. Εξυπακούεται είπε, ότι το νομοσχέδιο θα τηρεί το Σύνταγμα χωρίς να περιορίζει για παράδειγμα, την αρμοδιότητα της ΕΔΥ σε σχέση με τις προαγωγές.

Ικανοποίηση για την πρόθεση της νομικής υπηρεσίας εξέφρασε τόσο ο εισηγητής της πρότασης, όσο και η ΠΑΣΥΔΥ και εκπρόσωποι των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων επέκριναν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για το γεγονός ότι δεν ανέλαβαν πρωτοβουλία για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες για την διόγκωση του προβλήματος, όπως είπαν, καλώντας το υπουργείο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Της Μαρίας Χαμπή