You are here

Το Μάιο στη Βουλή η πληρωμένη γονική άδεια

20/04/2022 07:21

Εντός Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για πληρωμένη γονική άδεια με στόχο την ψήφισή του σε νόμο, καθώς η Κύπρος πρέπει να εναρμονιστεί μέχρι τον Αύγουστο με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι σε συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε χθες, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε περιθώριο μερικών ημερών ούτως ώστε να διεξαχθεί νομοτεχνικός έλεγχος για το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί για να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο την ψήφιση του είναι εντός Μαΐου, προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η γονική άδεια που ισχύει με σκοπό τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού είναι χωρίς απολαβές και είναι επιπρόσθετη της άδειας και του επιδόματος μητρότητας και πατρότητας.

Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, η πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας, θα προβλέπει όπως η πληρωμένη γονική άδεια αφορά και τους δύο γονείς (πατέρα και μητέρα) ξεχωριστά και για κάθε παιδί.

Επίσης, η διάρκεια της γονικής άδειας θα εκτείνεται στις 8 εβδομάδες και θα ισχύει από την ημέρα της γέννησης μέχρι και τα 8 έτη του παιδιού.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει γονική άδεια από 5-7 εβδομάδες, αναλόγως του αριθμού τέκνων.

Ο κ. Κουρουφέξης, σημείωσε ακόμα, ότι σε περίπτωση που οι γονείς αποκτήσουν δίδυμα ή τρίδυμα, τότε η πληρωμένη γονική άδεια θα ισχύει για το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα στην πληρωμένη γονική άδεια θα έχουν όσοι γονείς είναι μισθωτοί.

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχωρείται η γονική άδεια μετ’ απολαβών, βρίσκονται υπό συζήτηση, ενώ δεν έχει εξεταστεί το θέμα σε σχέση με τις περιπτώσεις χήρων μητέρων ή πατέρων.

Η γονική άδεια είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται για συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Πρόσφατες αλλαγές για γονείς

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου 2022, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για επέκταση της περιόδου άσκησης του δικαιώματος λήψης άδειας και επιδόματος πατρότητας, μέχρι δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας.

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Νοέμβριο, τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή για επέκταση της άδειας μητρότητας για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας.

Η άδεια μητρότητας αυξήθηκε στις 22 εβδομάδες για το δεύτερο παιδί και στις 26 εβδομάδες για το τρίτο. Για το πρώτο παιδί η άδεια μητρότητας αντιστοιχεί σε 18 συναπτές εβδομάδες.

Της Ουρανίας Στυλιανού