You are here

Με αγκάθια στην ολομέλεια η επιθεώρηση εργασίας

02/07/2020 17:35

Με τροπολογίες οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να αποσυρθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης συναίνεσης για τη σύσταση και λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, οδεύει στη ολομέλεια το σχετικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων των τελευταίων εβδομάδων και κατόπιν εισήγησης του προέδρου της επιτροπής εργασίας για απόσυρση του συνόλου των τροπολογιών των κομμάτων, αποσύρθηκαν επίμαχες τροπολογίες που είχαν ετοιμαστεί εκ μέρους του ΔΗΚΟ και οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων πλήρη απάλειψη της δυνατότητας των επιθεωρητών να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ωστόσο, άλλα κόμματα διατηρούν στο τραπέζι τις εισηγήσεις τους για τροπολογίες στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει επανειλημμένως προσκόμματα σε ότι αφορά την τελική ψήφισή του.

Τροπολογίες από ΔΗΣΥ, Συμμαχία, Οικολόγους

Η μια τροπολογία προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και αφορά στη μεταφορά προς τον διευθυντή του τμήματος εργασιακών σχέσεων, των καθηκόντων που βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου ανατίθενται στον γενικό διευθυντή του υπουργείου εργασίας.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών έχει κατατεθεί τροπολογία για αύξηση των διοικητικών προστίμων σε ότι αφορά παραβάσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί προστασίας της μητρότητας και τον νόμο περί προστασίας των νέων κατά την απασχόληση.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία, σκοπός είναι η επιβολή αυστηρότερου διοικητικού προστίμου, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για αύξηση του διοικητικού προστίμου στα €1.500 για κάθε επηρεαζόμενο εργαζόμενο, με αύξηση σε €5.000 σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης.

Τροπολογία επί του νομοσχεδίου καταθέτει και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η τροπολογία των Οικολόγων διευκρινίζει ότι η είσοδος επιθεωρητή σε κατοικία, θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν ρητής συγκατάθεσης του ενοίκου ή αφού εξασφαλιστεί σχετικό διάταγμα δικαστηρίου.

Επιπρόσθετα η τροπολογία προβλέπει όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η υπηρεσία επιθεωρήσεων ελέγχει και την εφαρμογή του περί τερματισμού απασχολήσεως νόμου, ώστε να διασφαλίζεται ότι τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση τερματισμού της απασχόλησης ενός εργαζομένου.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση από τις €5 χιλ. σε €10 χιλ., του συνολικού προστίμου που επιβάλλεται σε περιπτώσεις ολοκλήρωσης επιθεώρησης και έκδοσης πράξης επιβολής προστίμου, ενώ απαλείφεται ο περιορισμός αναφορικά με την επιβολή προστίμου εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ήδη τοποθετηθεί το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Της Μαρίας Χαμπή