You are here

Με παλιούς κανονισμούς η αξιολόγηση δημοσίων το 2022

22/02/2022 07:19

Στη βάση των κανονισμών αξιολόγησης που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα και πριν την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη δημόσια υπηρεσία, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων το 2022.

Οι νέοι κανονισμοί που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή θα τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2023, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε ότι αφορά τους κανονισμούς που ενέκρινε η Βουλή, με τους οποίους εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων, θα τεθούν σε ισχύ για την αξιολόγηση του έτους 2023.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων για το έτος 2022 θα γίνει με τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμούς του 1990 έως 2011, οι οποίοι θα καταργηθούν μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης για το έτος 2022.

Για τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων με τους νέους Κανονισμούς θα οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης/εκπαίδευσης για τις οποίες θα ακολουθήσει ενημέρωση στη συνέχεια, όπως σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο.

Οι Νόμοι και οι Κανονισμοί που εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 21.01.2022.

Από το 2024 οι ρυθμίσεις για προαγωγές

Σε ότι αφορά το νόμο για αξιολόγηση υποψηφίων για διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή με τον οποίο εισάγονται νέα κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας, οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την 1.1.2024 και θα αφορούν στην πλήρωση των κενών θέσεων Διατμηματικής Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής που θα δημοσιευτούν την ημερομηνία αυτή και μετέπειτα, καθώς και θέσεων Προαγωγής για τις οποίες θα υποβληθεί μετά την ημερομηνία αυτή πρόταση για πλήρωσή τους από την αρμόδια αρχή προς την ΕΔΥ.

Μέχρι τότε για την πλήρωση των θέσεων Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Σημειώνεται πως για σκοπούς εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων από 1.1.2024, είναι αναγκαία η προώθηση τροποποίησης των σχεδίων υπηρεσίας των επηρεαζόμενων θέσεων με το ΤΔΔΠ να σημειώνει ότι σχετική ενημέρωση και οδηγίες θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.

Άμεση ισχύς για ρυθμίσεις πειθαρχικού κώδικα

Σε σχέση με την εφαρμογή του νομοσχεδίου που αφορά στη διατμηματική προαγωγή και τον πειθαρχικό κώδικα της δημόσιας υπηρεσίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι νέες ρυθμίσεις για τον πειθαρχικό κώδικα «τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ήτοι από την 21.1.2022, αλλά δεν επηρεάζουν τους ερευνώντες λειτουργούς που έχουν οριστεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία».

Με την εγκύκλιο καλούνται οι διάφορες υπηρεσίες, υπουργεία και υφυπουργεία, να προχωρήσουν με τον καταρτισμό του καταλόγου ερευνώντων λειτουργών του Υπουργείου και Ανεξάρτητου Γραφείου Υπηρεσίας και τον διαβιβάσουν στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, προκειμένου να διαβιβαστούν συγκεντρωτικά όλοι οι σχετικοί κατάλογοι στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα υφυπουργεία φαίνεται πως δεν έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο «προωθείται η ψήφιση Νομοσχεδίου για να προβλέπει ότι όπου γίνεται αναφορά στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο σε Υπουργείο καλύπτει και Υφυπουργείο».

Σε άμεση ισχύ τίθενται και οι υπόλοιπες τροποποιήσεις του περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, με εξαίρεση τις ρυθμίσεις που αφορούν τη δημιουργία της νέας κατηγορίας θέσεων «Διατμηματικής Προαγωγής» που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως σημειώνεται.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.

Της Μαρίας Χαμπή