You are here

Με τη σέσουλα οι προαγωγές στο στρατό

07/05/2022 06:00

Πράσινο για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων, για 424 θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στο στρατό, τη Βουλή, το δήμο Λευκωσίας και το υπουργείο Παιδείας, καλείται να ανάψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο αίτημα αφορά το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ζητά την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών για να προχωρήσει σε 405 προαγωγές στον κυπριακό στρατό. Πιο συγκεκριμένα στην προαγωγή 254 επιλοχιών σε αρχιλοχίες, καθώς και 151 προαγωγές στη θέση υπαξιωματικού.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα βρεθεί και αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης 10 κενών θέσεων, πρώτου διορισμού και προαγωγής σε διάφορα τμήματα της.

Επίσης η επιτροπή καλείται να εξετάσει αίτημα του δήμου Λευκωσίας για την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης οκτώ θέσεων προαγωγής, αλλά και του υπουργείου Παιδείας γία μια θέση επιμελητή..

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας υποβάλλει αίτημα για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 254 θέσεων Αρχιλοχία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες προαγωγές Επιλοχιών ΣΥΠ, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που προωθήθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, πληροφόρησε το υπουργείο Άμυνας ότι συμφωνεί με την προαγωγή των 254 Επιλοχιών ΣΥΠ (κλίμακα A7(ii) σε Αρχιλοχίες (κλίμακα Α8ω).

Περαιτέρω υπογραμμίζεται ότι, η τυχόν πραγματοποίηση των υπόψη προαγωγών δεν θα επιφέρει, στο παρόν στάδιο, αύξηση στη μισθοδοσία των επηρεαζόμενων ΣΥΠ και συνακόλουθα δεν θα υπάρξει άμεση οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, λόγω της κατάργησης του ειδικού μηνιαίου επιδόματος που αυτοί λαμβάνουν.

Όπως εξηγείται, στην περίπτωση που ΣΥΠ προαχθεί στον επόμενο βαθμό τερματίζεται η καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος με την επιφύλαξη ότι, σε περίπτωση που η μισθοδοσία συν το ειδικό μηνιαίο επίδομα πριν από την προαγωγή είναι υψηλότερα από τη μισθοδοσία αμέσως μετά την προαγωγή, το επίδομα θα μειώνεται κατά τρόπο ώστε οι απολαβές μετά την προαγωγή να εξισώνονται με εκείνες πριν από την προαγωγή.

Προαγωγές για 151 υπαξιωματικούς

Το υπουργείο Άμυνας υπέβαλε επίσης αίτημα για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης συνολικά 151 θέσεων προαγωγής υπαξιωματικών, θέσεων οι οποίες είναι κενές ή θα κενωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Αναφέρεται ότι στο παρόν στάδιο, οι κενές θέσεις στη δομή των υπαξιωματικών, βαθμού επιλοχία και πάνω, που είναι θέσεις προαγωγής και ανέρχονται σε 30, ενώ προστίθεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κενωθούν άλλες 25 θέσεις υπαξιωματικών µε αφυπηρετήσεις, λόγω συμπλήρωσης της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.

Προαγωγές στο δήμο Λευκωσίας

Αίτημα για την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης οκτώ θέσεων προαγωγής καλείται να εξετάσει επίσης η Επιτροπή Οικονομικών για λογαριασμό του δήμου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, για μία θέση Λειτουργού Πληροφορικής Α'Κλ.Α11, η οποία κρίνεται αναγκαία για τη διοίκηση, οργάνωση και καλή λειτουργία του νεοσυσταθέντος Κλάδου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης του Δήμου.

Μία θέση Αρχιλοχία Τροχονομίας Κλ. Α10 και μία θέση Λοχία Τροχονομίας Κλ. Α8-9, οι οποίες σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα κρίνονται ουσιώδης για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης, διοίκησης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Κλάδου Τροχονομίας.

Επίσης ο δήμος Λευκωσίας ζητά από την επιτροπή να εξετάσει εξαίρεση προαγωγής για μία θέση Τεχνικού Μηχανικού 1ης Τάξης , Κλ. Α9, η οποία κενώθηκε λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης του προκατόχου της και μιας θέσης Ανώτερου Τεχνικού Ηλεκτρολογίας/Μηχανολογίας, Κλ. Α9, η οποία πρόκειται για την ανώτερη θέση στη φθίνουσα, υπό κατάργηση δομή του Κλάδου.

Ακόμα η επιτροπή θα εξετάσει την αποδέσμευση μια θέσης Ανώτερου Επιθεωρητή Λογαριασμών Κλ. Α11, μίας θέσης Ανώτερου Εισπράκτορα ,Κλ. Α8-Α9 και μιας θέσης και μίας Υγειονομικού Λειτουργού Α, Κλ. Α11.

Ανοίγουν 10 θέσεις στη Βουλή και μια επιμελητή για υπ. Παιδείας

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί τη Δευτέρα και αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης 10 κενών θέσεων, πρώτου διορισμού και προαγωγής.  

Πρόκειται για μια θέση βοηθού λειτουργού Διεκπεραίωσης, [Θέση Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής - Κλ. Α4-7(ίί)], η οποία θα καλύψει ανάγκες της Υπηρεσίας Επικοινωνίας στην εκτέλεση καθηκόντων σχετικών με την ηχογράφηση-οπτικογράφηση συνεδριάσεων - εκδηλώσεων, την παραγωγή και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού, καθώς και την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού και την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου.

Μία θέση Βιβλιοθηκονόμου Βουλής, [Θέση Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής - Κλ. Α8-10-11 ], τα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεύθυνση και οργάνωση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και γενικά την εύρυθμη λειτουργία και προώθηση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης οκτώ θέσεις γενικού βοηθού Βουλής, (Θέση Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής - Κλ. Α2-5-7(ίί)], οι οποίες σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, αποσκοπούν στην ενίσχυση των διάφορων υπηρεσιών της Βουλής, με υπαλλήλους γενικών γραφειακών καθηκόντων.

Τέλος την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων προαγωγής του υπουργείου Παιδείας, για μία θέση Επιμελητή της Τάξεως (Κλ. Α8 και Α9), καλείται να εξετάσει επίσης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή.  Σημειώνεται ότι o προκάτοχος της θέσης αφυπηρέτησε, ενώ εξηγείται ότι οι Επιμελητές 1ης τάξης στελεχώνουν Λύκεια, ή μεγάλες Βιβλιοθήκες ή ακόμα και Σχολικές Εφορείες.

Της Ελένης Χαραλάμπους