You are here

Μεγάλο παρασκήνιο για τα εξώδικα σε επιχειρήσεις

21/02/2020 07:26

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας αναβολής στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας που τίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας, καθώς στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες αναφορικά με το τελικό κείμενο και τις τροπολογίες που θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας.

Η υπουργός εργασίας με επιστολή της ζήτησε την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της με κόμματα που έχουν εισηγηθεί τροπολογίες.

Η υπουργός εργασίας είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με το ΔΗΚΟ για συζήτηση των τροπολογιών που προτείνει το κόμμα, οι οποίες αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου καταργώντας πλήρως τα εξώδικα. Κατά τη συνάντηση, το κόμμα παρουσίασε νέες τροπολογίες οι οποίες έχουν διευκρινιστικό χαρακτήρα.

Ωστόσο το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό γύρω από τις τροπολογίες που θα τεθούν τελικά ενώπιον της ολομέλειας.

Το θέμα της αναβολής τέθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους ορισμένων κομμάτων.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε τη διαφωνία του σε ότι αφορά το αίτημα της υπουργού εργασίας για νέα αναβολή στη συζήτηση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει και να ξεσκεπαστούν αυτοί που θέλουν να συνεχίζεται η ασυδοσία κάποιων εργοδοτών, η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Με την αναβολή της συνεδρίασης φαίνεται να διαφωνεί και ο πρόεδρος της βουλής. Το νομοσχέδιο πηγαινοέρχεται στην ολομέλεια από το 2017.

Οι βουλευτές αναμένεται να κληθούν να τοποθετηθούν επί της αναβολής, περίπτωση στην οποία θα χρειαστεί να υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη από την πλειοψηφία στην ολομέλεια. Δεδομένων των πολλών απουσιών βουλευτών στο εξωτερικό, η απόφαση ενδεχομένως να κριθεί οριακά.

Σήμερα αναμένεται να απουσιάζουν από την ολομέλεια λόγω αποστολών στο εξωτερικό εννέα βουλευτές συνολικά, τρεις του ΔΗΣΥ, τρεις του ΑΚΕΛ, δύο του ΔΗΚΟ και ένας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν συμβιβασμών που έγιναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς οι ποινές που προβλέπονται έχουν αποδυναμωθεί για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον πέμπτο μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ήδη ταχθεί το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Της Μαρίας Χαμπή