You are here

Μελετούν αναδρομική πληρωμή εργαζόμενων από 2009

29/03/2023 06:49

Την αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας για πληρωμές από το Ταμείο Αφερεγγυότητας, εργαζόμενων που η απασχόλησή τους τερματίζεται πριν ο εργοδότης τους καταστεί αφερέγγυος, αλλά έχει αρχίσει η διαδικασία πτώχευσης του, εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Η επιτροπή εξέτασε χθες αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά τη Βουλή το 2019.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν να προωθηθούν στη Βουλή στοιχεία των εταιρειών που πτώχευσαν από το 2009 μέχρι και σήμερα και των οποίων οι εργαζόμενοι αιτήθηκαν πληρωμής από το ταμείο Αφερεγγυότητας, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν.

Το αίτημα εκφράστηκε μετά από εισήγηση της ΔΕΟΚ, ώστε σε αυτούς που θα αποζημιωθούν για τα δεδουλευμένα τους από το Ταμείο, να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών, η οποία έβαλε λουκέτο πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Πρώτη δοκιμασία ΤΚΑ με αφερέγγυους εργοδότες

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου, ανέφερε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία όταν ένας εργοδότης καταστεί αφερέγγυος, οι υπάλληλοι πληρώνονται από το ταμείο τις άδειες και τα ημερομίσθια τους.

Σημείωσε ότι πρέπει πρώτα ο εργοδότης να καταστεί αφερέγγυος και στη συνέχεια να υποβληθούν οι αιτήσεις για πληρωμή των υπαλλήλων του από το Ταμείο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εργαζόμενων να μην μπορεί να πληρωθεί.

Πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής των εργαζόμενων αυτών, από το ΤΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το ταμείο, με το θέμα των αφερέγγυων εργοδοτών.

Σε αναμονή 120 αιτήσεις

Πρόσθεσε ότι είναι σε αναμονή περίπου 120 αιτήσεις από εργαζόμενους, για τους οποίους αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το εκτιμώμενο κόστος των αιτήσεων που θα πληρωθούν, ανέρχεται στις €265 χιλ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το 2021  το αποθεματικό του ταμείου ήταν στα €269 εκατ. και το 2022 στα €290 εκατ., με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας να δηλώνει ότι υπάρχουν τα κεφάλαια για την πληρωμή εργάζομενων, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ταμείου, από την αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι από το 2009, εάν συμπεριληφθεί η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αιτήσεις και από άλλες εταιρείες για την περίοδο αυτή.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ δήλωσαν ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο και κάλεσαν τη Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο το συντομότερο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Απηύθυναν επίσης έκκληση σε κυβέρνηση και Βουλή να εξετάσουν την αναδρομική εφαρμογή της υπό συζήτησης νομοθεσίας, ώστε να πληρωθούν και εργαζόμενοι, όπως της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών.

Της Ελένης Χαραλάμπους