You are here

Μετά την αναπομπή, νομοσχέδιο για επίδομα αναπηρίας

20/06/2021 06:30

Νομοσχέδιο για την τροποποίηση των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων του 2014 έως 2020 κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνεται το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που ψήφισε τον περασμένο Απρίλιο η Βουλή πριν την εκπνοή της θητείας της, αλλά προστίθενται ρυθμίσεις ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή του νόμου και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Η τροποποίηση, με βάση την εισηγητική έκθεση του υπουργείου Εργασίας, καθίσταται απαραίτητη ώστε, με γνώμονα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και το δημόσιο συμφέρον, να διορθωθούν ζητήματα που προέκυψαν μετά την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων πρότασης νόμου που εισήγαγε νέες ρυθμίσεις σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση νόμου, η απελθούσα Βουλή των Αντιπροσώπων στην τελευταία ολομέλεια της ψήφισε τον περί του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021 με τον οποίο εισήχθηκαν νέες διατάξεις στον βασικό νόμο.

Η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση, αφού αποδέχτηκε κάποιες από τις εισηγήσεις που είχε θέσει το Υπουργείο, όχι όμως όλες.

Ο νόμος αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων σε νέα ολομέλεια συνεδρία της απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προστίθεται ότι το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει το κείμενο του νόμου που ψήφισε η Βουλή με προσθήκη στο νέο εδάφιο 4 του άρθρου 34 του βασικού νόμου, δύο επιφυλάξεων, που κρίνονται απαραίτητες για λόγους που επεξηγεί το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η αξιολόγηση αναπηρίας διενεργείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για συγκεκριμένο σκοπό, ανάλογα με το τι έχει αιτηθεί ο αιτητής.

Αναφέρεται ότι η προσπάθεια είναι να εκδίδεται πόρισμα για όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα του πολίτη, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του και τις διαθέσιμες από το κράτος παροχές και υπηρεσίες, κατά την περίοδο της αξιολόγησης αναπηρίας.

«Ο κανόνας επίσης είναι όπου η αναπηρία πιστοποιείται ως μόνιμη, να εκδίδεται πόρισμα με μόνιμη ισχύ, ώστε να μην απαιτείται επαναξιολόγηση. Όμως η επαναξιολόγηση αναπηρίας, απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις προς όφελος του δικαιούχου, αφού πολύ συχνά ο δικαιούχος αιτείται πρόσθετες παροχές ή υπηρεσίες για τις οποίες δεν είχε αξιολογηθεί προηγουμένως. Παράλληλα, σε λίγες αλλά υπάρχουσες περιπτώσεις, περιέρχονται στην αντίληψη του αρμόδιου Τμήματος νεώτερα και τεκμηριωμένα δεδομένα, μέσω επώνυμης καταγγελίας ή άλλως πώς, τα οποία το Τμήμα οφείλει να διερευνήσει με επαναξιολόγηση αναπηρίας για να πιστοποιήσει κατά πόσο το άτομο με αναπηρία είναι δικαιούχος παροχών ή υπηρεσιών», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου, η αναπηρία είναι πολυσύνθετη έννοια που εξαρτάται, τόσο από τα ιατρικά, όσο και από τα κοινωνικά δεδομένα και οι περιστάσεις και τα δεδομένα κάθε περίπτωσης είναι εξατομικευμένα, γεγονός που, σε κάποιες περιπτώσεις, καθιστά αδύνατη τη διενέργεια μίας μόνο αξιολόγησης, το πόρισμα της οποίας να ισχύει απόλυτα για πάντα, έστω κι αν η αναπηρία ενός αιτητή έχει χαρακτηριστεί ως μόνιμη.

«Έτσι, το αρμόδιο Τμήμα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σταθμίζει τα ζητήματα αυτά και να διενεργεί επαναξιολόγηση αναπηρίας με γνώμονα τα δικαιώματα του αιτητή και το δημόσιο συμφέρον», σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν θα επιφέρει μεταβολή (μείωση / αύξηση) των δημοσίων δαπανών ή των δημοσίων εσόδων.

Μ.Χ.