You are here

Μετά τον Οκτώβριο τα δύσκολα με ανεργία

14/07/2020 13:35

Ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία μετά την λήξη των σχεδίων επιδότησης επιχειρήσεων, εξέφρασε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση πόρων του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης από τον Νοέμβριο.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου χαρακτήρισε απαράδεκτο οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να απολύουν μετά το τέλος των επιδοτήσεων, τη στιγμή που δαπανήθηκαν €500 εκ. για σχέδια στήριξης της απασχόλησης και άλλα. «Δεν μπορεί για όσο ο φορολογούμενος καταβάλλει ποσά για επιδότηση, να κρατούμε τους υπαλλήλους και μόλις τελειώσει η επιδότηση να απολύουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο», είπε.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για αναχαίτιση της ανεργίας, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση έχει εκδοθεί εγκύκλιος έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί προειδοποίηση για απόλυση υπαλλήλου, πριν το τέλος Οκτωβρίου, αν και πολλοί, όπως ανέφερε, ήθελαν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα προειδοποίησης απόλυσης πολύ νωρίτερα.

Προειδοποιήσεις απόλυσης θα μπορούν να δοθούν μετά την 1η Νοεμβρίου και λαμβανομένου υπόψη του περιθωρίου προειδοποίησης των 4-5 εβδομάδων που πρέπει να υπάρχει, αναλόγως της υπηρεσίας του υπαλλήλου, τότε οποιεσδήποτε απολύσεις παραπέμπονται γύρω στον Δεκέμβριο με την κ. Αιμιλιανίδου να εκφράζει την ελπίδα ότι τη χριστουγεννιάτικη περίοδο θα αναχαιτιστεί η τάση για απολύσεις.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι παρόλη την πανδημία «στηρίζουμε τη συνεχή απασχόληση», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να χάσουν δικαιώματα που έχουν, έτσι που να δημιουργούνται δικαιώματα για ανεργιακά επιδόματα. Δεν είναι στόχος οι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς εισφορές και δικαιώματα», είπε.

Ετοιμάζονται νέα προγράμματα στήριξης απασχόλησης

Σε ότι αφορά τα νέα σχέδια, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ήδη, όπως ανέφερε υπάρχει έγκριση από την γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2021.

Η υπουργός εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα προκηρυχθούν τα σχέδια για στήριξη της απασχόλησης και πρόσληψη ανέργων, για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, με επιδότηση μέρους του μισθού.

Για τα εν λόγω σχέδια, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι υπάρχει υπόλοιπο €5 εκ. από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τα οποία προορίζονται για σχέδια που αφορούν τους νέους ενώ, στόχος είναι να δαπανηθεί και ένα σημαντικό κονδύλι ύψους €12 εκ.-€15 εκ. εκ μέρους της ΑΑνΑΔ για προγράμματα κατάρτισης.

«Ελπίζω έγκαιρα, μέχρι το τέλος του μήνα να τα προκηρύξουμε, για να είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις», είπε η κ. Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την προστασία της απασχόλησης και πως «για τις σωστές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο κίνητρο».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν και ειδικότερα τους ξενοδόχους, να προσλάβουν άτομα από τον κατάλογο ώστε να τους ξαναδώσουν την ιδιότητα του εργαζόμενου, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε πρόσληψη εκτός του καταλόγου δεν θα επιδοτείται.

Η υπουργός ενημέρωσε εξάλλου, ότι διεξάγεται διάλογος με ειδικές κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, χωρίς υπαλλήλους, για τους οποίους το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξαγγελθούν έκτακτα σχέδια. Εξήγησε πρόκειται για 815 πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες αστικών ταξί και δεν δικαιούνταν να ενταχθούν στα σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, φωτογράφους που εργάζονται μόνοι σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις και ξεναγούς που δραστηριοποιούνται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και εργάζονται χωρίς υπαλλήλους.

Παράλληλα, έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων έμειναν εκτός σχεδίων, όπως οι συνταξιούχοι, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν λογικό ένας εργαζόμενος συνταξιούχος  που έμενε χωρίς μισθό να επιδοτείτο το 60% του μισθού του αλλά να λάμβανε και σύνταξη, τη στιγμή που ένας εργαζόμενος θα λάμβανε μόνο την επιδότηση μέρους του μισθού του.

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων μετέφεραν στην υπουργό τις ανησυχίες τους αναφορικά με το πώς φαίνεται να εξελίσσεται η κατάσταση μετά το τέλος Οκτωβρίου, ειδικότερα σε ότι αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τον τουριστικό τομέα. «Είμαστε υπέρ της στήριξης της απασχόλησης όμως πρέπει και μια επιχείρηση να μπορεί να αντέξει οικονομικά», υπέδειξε εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ.

Εκ μέρους εκπροσώπων των εργαζομένων, έγινε αναφορά στην ανάγκη όπως γίνουν ρυθμίσεις ώστε άτομα όπως οι υπάλληλοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, που θα παραμείνουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνεχίσουν να έχον τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από αυθαίρετες απολύσεις μετά το τέλος των επιδοτήσεων.

Η επιτροπή αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των νέων σχεδίων τον Σεπτέμβριο, με την επάνοδο της βουλής στις εργασίες της, οπόταν αναμένεται το υπουργείο να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Αναμένουν δραματική αύξηση της ανεργίας

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σε ότι αφορά το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά τη λήξη των σχεδίων του υπουργείου εργασίας στις 12 Ιουλίου. «Φαίνεται ότι η ανεργία θα πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ ήδη βρίσκεται κοντά στο 10%. Ο περιορισμένος τουρισμός καταδεικνύει ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας μετά τον Οκτώβριο», είπε.

Σημείωσε ότι η επιτροπή ζήτησε όπως εξεταστεί η δυνατότητα εκπόνησης νέων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης, για τα οποία το υπουργείο αναμένεται να είναι έτοιμο να ενημερώσει περαιτέρω τον Σεπτέμβριο.

Της Μαρίας Χαμπή