You are here

Νέα αιτήματα για προαγωγές στο στρατό

03/07/2020 06:53

Νέο αίτημα για την αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων προαγωγής στον κυπριακό στρατό καλείται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών.

Σε επιστολή που έχει ενώπιον της η επιτροπή, σημειώνεται ότι το υπουργείο άμυνας κατόπιν απόφασης του υπουργικού συμβουλίου ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2020, υποβάλλει αίτημα για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης 183 θέσεων προαγωγής αξιωματικών.

Οι κενές θέσεις προαγωγής σε όλη τη δομή των αξιωματικών (θέσεις υπολοχαγού και άνω) ανέρχονται, σύμφωνα με την επιστολή, σε 34 και οι θέσεις που δύνανται να πληρωθούν με προαγωγές ανέρχονται σε 65.

Ωστόσο, προστίθεται ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 8 αξιωματικοί, ενώ το τρέχον έτος τερματίζεται η υπηρεσία 15 αξιωματικών (13 βαθμού συνταγματάρχη και 2 βαθμού  ταξίαρχου) λόγω του ότι κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους και η υπηρεσία δύο αξιωματικών βαθμού αντισυνταγματάρχη, λόγω του ότι έχουν εγκριθεί ήδη αιτήματά τους για πρόωρη αφυπηρέτηση στο πλαίσιο αξιοποίησης του κινήτρου για μη επιβολή αναλογιστικής μείωσης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα οι πλείστες θέσεις που περιλαμβάνει το αίτημα, αφορούν υπολοχαγούς (58) ενώ περιλαμβάνονται θέσεις για λοχαγούς (35), ταγματάρχες (34), αντισυνταγματάρχες (32), συνταγματάρχες (19), ταξίαρχους (4) και υποστράτηγο (1).

Την έγκριση πλήρωσης θέσεων προαγωγής ζητά και η δικαστική υπηρεσία, με αίτημα που αναφέρεται σε αύξηση των θέσεων προαγωγής στη δομή θέσεων πρωτοκολλητή.

Το αίτημα αφορά μια θέση προαγωγής ανώτερου πρωτοκολλητή κλίμακας 13 (ii) και τριών θέσεων προαγωγής πρωτοκολλητή Α’ κλίμακας Α11 (ii). Όπως σημειώνεται, η μεταρρύθμιση στη δικαστική υπηρεσία, καθιστά την προώθηση του αιτήματος αδήριτη ανάγκη για την ομαλή λειτουργία της.

Η επιτροπή οικονομικών θα κληθεί να εγκρίνει και την αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής για την κάλυψη των αναγκών του συμβουλίου αποχετεύσεως Αγίας Νάπας.

M.X.