You are here

Νέα εποπτική αρχή ταμείων προνοίας από το 2020

19/02/2019 14:51

Στη δημιουργία νέας εποπτικής αρχής ταμείων προνοίας από την επόμενη χρονιά στοχεύει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων από την επόμενη εβδομάδα, επί του σχετικού προσχεδίου νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει ομάδα νομικών.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιδράσεις και επικρίσεις σε σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προσχεδίου του νομοσχεδίου που προωθείται.

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών υπήρξε παραδοχή για καθυστέρηση στην προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, καθώς επίσης και για την ανάγκη επιτάχυνσής τους.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο οικονομικών, αφορούν ουσιαστικά στην ενοποίηση των εποπτικών αρχών ταμείων προνοίας και ασφαλιστικών εταιρειών, σε μια κοινή και ανεξάρτητη εποπτική αρχή στο πλαίσιο του ευρέως δημόσιου τομέα, στο πρότυπο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ενημέρωσε την επιτροπή εργασίας ότι έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του νομοσχεδίου αναφορικά με την εποπτεία και ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι σε διάλογο ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους.

Ανεξάρτητη εποπτεία με τη στήριξη του κράτους

Ο κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας πρέπει να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του επόπτη, χαρακτηρίζοντας «παραφωνία» το γεγονός ότι στην Κύπρο, η εποπτεία ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων προνοίας βρίσκεται υπό την κυβέρνηση.

«Για εμάς είναι σημαντικό η εποπτεία να είναι ανεξάρτητη και επαρκής. Η πρόταση είναι αυτή και μέσα από το διάλογο θα καταλήξουμε στο πως θα δομηθεί η εποπτεία», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού και το κατά πόσο θα επηρεαστεί το υφιστάμενο προσωπικό που βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία εφόρου ταμείων προνοίας, ο κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματά τους θα καλυφθούν πλήρως.

Πρόσθεσε ότι η νέα αρχή θα είναι σημαντικά ενδυναμωμένη καθώς θα έχει τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό σε σχέση με σήμερα.

Σε σχέση με τη χρηματοδότησή της, είπε ότι είναι λογικό να συνεισφέρουν οι εποπτευόμενοι αλλά, στο νομοσχέδιο «είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη μέσω του προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της λειτουργίας», σημείωσε.

Είπε ότι «στόχος είναι η νέα εποπτική αρχή να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά» και πως στο μεταξύ θα χρειαστεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα παραμείνουν ως μια σημαντική συνιστώσα στο νέο πλαίσιο καθώς θα συμμετέχουν σε συμβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στους άλλους πυλώνες μεταρρύθμισης των ταμείων προνοίας που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα από το υπουργείο εργασίας.

Όσον αφορά στο δεύτερο πυλώνα για διασφάλιση επαρκών συντάξεων, δεδομένου ότι ο πρώτος πυλώνας από μόνος του σταδιακά δεν θα επαρκεί, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, η κυβέρνηση έχει καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί.

Υπενθύμισε στους βουλευτές ότι παλαιότερα είχε κατατεθεί πρόταση για αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό τη διενέργεια σχετικών μελετών, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή οικονομικών. «Θα θέλαμε να διερευνήσουμε το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στο εξωτερικό και να εισάγουμε σχετικές πρόνοιες», είπε.

Σε ότι αφορά το σχέδιο συντάξεων για νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία μετά την 1/10/2011, ανέφερε ότι γίνεται εντατικός διάλογος και πως υπάρχουν σκέψεις και για αναδρομική κάλυψη ποσών.

Πρόσθεσε ότι η πρόκληση είναι να συμφωνηθούν οι παράμετροι, τα ωφελήματα και οι απολαβές στις οποίες θα βασιστεί το σχέδιο και πως η συζήτηση παίρνει κάποιο χρόνο.

Νομοσχέδιο για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία

Ο αναπληρωτής έφορος ταμείων προνοίας καθώς και ανώτατος λειτουργός του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι έχει τεθεί ενώπιον τους το νομοσχέδιο για τη σύσταση της νέας εποπτικής αρχής και πως υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα εξεταστούν σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία.

Σημείωσαν ότι πέραν αυτού του νομοσχεδίου, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου για σκοπούς εναρμόνισης με νέα ευρωπαϊκή οδηγία (IORP2) για τα ταμεία προνοίας, το οποίο θα τεθεί σύντομα ενώπιον της συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχον οι κοινωνικοί εταίροι.

Αντιδράσεις και παρατηρήσεις συνδικαλιστών

Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο Ελισσαίος Μιχαήλ έκανε για υπερβολική καθυστέρηση η οποία δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της ανάγκης για λεπτομερή και εκτεταμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της εποπτικής αρχής.

Ο Μιχάλης Παπανικολάου της ΠΕΟ ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. «Από το 2017 δεν έχουμε χαμπάρι τι λέει αυτό που έχουν ετοιμάσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα βρεθούν προ τετελεσμένων ενώ, διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να γίνει παρέμβαση στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμαστεί σε περίπτωση διαφορετικών απόψεων.

Ο Στέλιος Χριστοδούλου της ΔΕΟΚ συμφώνησε με τους εκπροσώπους των άλλων συντεχνιών στην ανάγκη για διάλογο, υπογραμμίζοντας την σημασία της στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού των ταμείων προνοίας καθώς όπως είπε, οι συντάξεις θα μειωθούν σε βάθος χρόνου.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ εκφράστηκε ανησυχία σε σχέση με την κάλυψη των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο ενώ σε ότι αφορά την νέα εποπτική αρχή, εκφράστηκε η προσδοκία όπως προσκληθούν στο διάλογο σε σχέση με τα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν σε αυτή.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Χρίστος Παναγίδης της ΕΤΥΚ ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι ενέργειες που έπληξαν το θεσμό με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυσή του και να προωθηθούν τα κλαδικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της αποκατάστασης του κουρέματος για μερίδα τραπεζικών υπαλλήλων με το ποσό να υπολογίζεται στα €10 εκ. κατανεμημένο σε 15 χρόνια.

Στην συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν και τα δύο μεγαλύτερα ταμεία προνοίας, οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Εκ μέρους της ΟΕΒ αναφέρθηκε ότι στόχος και προτεραιότητα είναι οι επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές και τονίστηκε ότι οποιαδήποτε πρόταση για νέα εποπτική αρχή πρέπει να διασφαλίζει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Σημειώθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το νομοσχέδιο λεπτομερώς πριν η ΟΕΒ τοποθετηθεί κατά τον κοινωνικό διάλογο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Αντρέα Φακοντή θα προγραμματιστεί νέα συνεδρία μετά το Πάσχα ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα.

Ο κ. Φακοντής τόνισε πως οι όποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν πρέπει να γίνονται χωρίς διαβούλευση με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη ρύθμιση της κάλυψης των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο, καλώντας σε κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του πλαισίου των ταμείων προνοίας το υπουργείο εργασίας  είχε προτείνει πέντε άξονες δράσης. Ο πρώτος αφορούσε την ενίσχυση των συντάξεων με τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα για την ενίσχυσή τους, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τα ταμεία προνοίας.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την εποπτική αρχή και ο τρίτος άξονας την δημιουργία νέου ταμείου προνοίας για τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία.

Ο τέταρτος άξονας αφορούσε την αναπλήρωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας και ο πέμπτος την επιπρόσθετη σταδιακή στήριξη των ταμείων προνοίας.

Της Μαρίας Χαμπή