You are here

Νέα πυρά για μαζική αποπαγοποίηση θέσεων

09/06/2023 19:21

Την οριστική διαφωνία του ΔΗΣΥ στην αποπαγοποίηση του μεγαλύτερου πακέτου θέσεων της τελευταίας δεκαετίας, επιβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ονούφριος Κουλλά.

Η αναφορά προκύπτει μετά την επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, προς τη Βουλή, στην οποία τονίζεται ότι οι εν λόγω θέσεις είναι «απολύτως αναγκαίες» και το σχετικό αίτημα «δικαιολογημένο».

Σε δηλώσεις του πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο διαχωρισμού του καταλόγου, ώστε να προχωρήσει η αποδέσμευση θέσεων, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Ο κ. Παντελή δήλωσε την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ, ότι οι θέσεις έχουν εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και έχουν ιεραρχηθεί, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με τη θέση για κατάργηση των θέσεων και για σταδιακή αποδέσμευση των θέσεων.

«Ζητούμε να αποδεσμευθούν όλες μαζί οι θέσεις», πρόσθεσε, με τον ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για «υπαναχώρηση».

«Άτεγκτη» η στάση κυβέρνησης

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κουλλά αναφέρεται σήμερα σε «ένα τεράστιο αριθμό νέων προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θυμίζει παλιές εποχές όπου οι προσλήψεις γίνονταν αλόγιστα κατά χιλιάδες».

«Μας προκάλεσε έκπληξη που αυτό ήταν μία από τις πρώτες πολιτικές πράξεις της παρούσας κυβέρνησης. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες και δηλώνουμε υπεύθυνα πως είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αποπαγοποίηση ενός μικρότερου αριθμού μέσα από μια αυστηρότερη αξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Κουλλά.

«Αρχικά είχαμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα έπραττε αυτό ακριβώς», αναφέρει.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «δυστυχώς, η υπαναχώρηση και η άτεγκτη στάση της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να συμφωνήσουμε».

Σημειώνει παράλληλα, ότι το εν λόγω πακέτο θέσεων «είναι με διαφορά το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας».

Η βουλή έχει ήδη εγκρίνει την αποπαγοποίηση 126 θέσεων της ΑΗΚ, που περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο αίτημα, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η αποπαγοποίηση άλλων 1725.

«Το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι φορολογούμενοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», παρατήρησε ο κ. Κουλλά, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό δεν μπορούμε να συγκατανεύσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, είχε αναφέρει επί του θέματος τα εξής:

«Αν η κυβέρνηση θέλει τη συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Με κινήσεις υπεύθυνες και με συνεννόηση να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Αλλιώς ας βρουν την πλειοψηφία στη Βουλή και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτήν την αλόγιστη επιστροφή στα παλιά».

«Αναγκαίες» και «δικαιολογημένες»

Στην επιστολή που απέστειλε στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου, ο κ. Παντελή αναφέρει πως «το αίτημα αποπαγοποίησης αφορά σε θέσεις που έχουν προϋπολογισθεί και ληφθεί υπόψη κατά τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και δεν αφορά αίτημα δημιουργίας νέων θέσεων».

Τονίζει πως «οι υπό αναφορά θέσεις κρίνονται απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου και υλοποίηση των κυβερνητικών πολιτικών/αποφάσεων», ενώ ζητεί όπως το θέμα περιληφθεί κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

«Λαμβανομένης υπόψη της έγκρισης που δόθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την αποπαγοποίηση 126 θέσεων της ΑΗΚ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο αποπαγοποιήσεων, η θέση μας είναι ότι η εξαίρεση των υπόλοιπων 1.725 θέσεων από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων είναι δικαιολογημένη, εφόσον οι εν λόγω θέσεις είναι απολύτως αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εξού και έτυχαν έγκρισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των οργανισμών δημοσίου δικαίου», προσθέτει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.

Άλλη η άποψη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό των θέσεων πρώτου διορισμού προς αποδέσμευση, εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.

Με επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναφέρθηκε σε «επεκτατική πολιτική στο κρατικό μισθολόγιο», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο όγκος της αύξησης είναι τέτοιος, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η δικαιολόγηση τους, παρατήρησε.

Ο κ. Περσιάνης παρατήρησε μεταξύ άλλων, ότι πολλές από τις θέσεις που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς είναι προϊόν συνήθους τακτικής και πως η δικαιολογία ότι οι θέσεις περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμή.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η όποια επεκτατική πολιτική ως προς το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να ακολουθηθεί μόνο αφότου πρώτα ολοκληρωθούν σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σημειώνεται ότι το αίτημα αποδέσμευσης των θέσεων τέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών τον περασμένο μήνα, χωρίς να προχωρά περαιτέρω λόγω των επιφυλάξεων που είχαν εκφραστεί εκ μέρους κομμάτων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πρόσφατα ότι όπου επιτρέπεται, οι θέσεις που θα αποπαγοποιηθούν θα πρέπει να παρέχονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημείωσε επίσης, ότι η πλήρωση τους αναμένεται να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, υποστηρίζοντας ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι τυχόν αποπαγοποίηση αυτών των θέσεων θα επιβαρύνει τα οικονομικά δεδομένα του κράτους.  

Της Μαρίας Χαμπή