You are here

Νέο παράθυρο ρύθμισης οφειλών στο ΤΚΑ

26/02/2021 06:59

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, με το οποίο δίδεται ξανά η ευκαιρία διευθέτησης οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που στάλθηκε στη Βουλή, σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε να δοθεί δυνατότητα σε οφειλέτες που δεν τελούν υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση για οφειλές που θα καθοριστούν με σχετική γνωστοποίηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση θα ισχύει από την ημερομηνία που θα καθοριστεί με γνωστοποίηση η οποία θα καθορίζει επίσης, τις περιόδους οφειλών που θα υπάγονται στη νέα ρύθμιση.

Με το νομοσχέδιο δίνεται στους ενδιαφερόμενους οφειλέτες, περιθώριο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, για να υποβάλουν αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών.

Ανάλογη νομοθεσία είχε ψηφιστεί από τη Bουλή το 2016. Η ρύθμιση της οφειλής, στο πλαίσιο της νομοθεσία του 2016, βασιζόταν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να ξεπερνά τις 54.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είχε οριστεί στα €25 για οφειλές που δεν υπερέβαιναν τα €500, στα €50 για οφειλές ύψους από €501-€1000 και στα €74 για οφειλές άνω των €1001.

Σημειώνεται ότι το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα μέλη του οποίου συμφώνησαν με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Της Μαρίας Χαμπή