You are here

Νομοσχέδιο για ισορροπία επαγγελματικής, προσωπικής ζωής

17/09/2021 15:38

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ανέφερε σήμερα η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, σημειώνοντας ότι η Οδηγία, μεταξύ άλλων, προνοεί για γονική άδεια 4 μήνες για κάθε γονέα από τους οποίους οι 2 μήνες θα είναι πληρωμένοι.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ στη Λάρνακα, η κ. Αντωνίου είπε ότι «το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια σημαντική διάσταση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, με πολλαπλές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, αναπόφευκτα επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα και τις συντάξεις των γυναικών».

«Οι μειωμένες απολαβές των γυναικών σε σύγκριση με αυτές των ανδρών κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, οδηγούν σε μειωμένες συντάξεις των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως «το χάσμα συντάξεων είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο από το μισθολογικό χάσμα, αφού οφείλεται σε συνδυασμό και άλλων παραγόντων, ενώ αποτέλεσμα του συνταξιοδοτικού χάσματος είναι και ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες στην τρίτη ηλικία. Ακόμα η ανισομισθία δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού και ως εκ τούτου, συνιστά εμπόδιο στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας».
 
Στην ομιλία της η Επίτροπος αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας για την Επάρκεια των Συντάξεων του 2021 και είπε πως «το συνταξιοδοτικό χάσμα έχει μειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 32.3% το 2016 σε 29.5% το 2019. Αναμφίβολα το χάσμα  των συντάξεων των φύλων αυξάνει το κίνδυνο της φτώχειας για τις γυναίκες συνταξιούχους» είπε και σημείωσε πως σύμφωνα «με στοιχεία της Eurostat ο κίνδυνος φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις γυναίκες άνω των 65 χρόνων το 2019 ήταν 18% σε σύγκριση με τους άνδρες άνω των 65 χρόνων που ήταν στο 13%».

Είπε επίσης πως «η Κύπρος, σύμφωνα με την Έκθεση για την Επάρκεια των Συντάξεων, η οποία είχε το μεγαλύτερο Συνταξιοδοτικό χάσμα το 2016, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (σχεδόν 10 π.μ.) φτάνοντας λίγο κάτω από το 40%. Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 65 χρόνων το 2019 ήταν 26% σε σύγκριση με τους άνδρες άνω των 65 χρόνων που ήταν στο 23%».
 
Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στη μείωση του χάσματος των συντάξεων των φύλων, λέγοντας πως για να γίνει αυτό «θα πρέπει να υπάρξει μια σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος όπου, από τη μια να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και από την άλλη να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να υιοθετηθούν μέτρα και πολιτικές τα οποία να αντισταθμίζουν τα κενά της ασφάλισης των γυναικών λόγω της μικρότερης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας».
 
Είπε ακόμα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως την υιοθέτηση Στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025, την υιοθέτηση της οδηγίας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές».
 
Αναφερόμενη στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Κύπρο η Επίτροπος είπε ότι «το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν διαχωρίζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το φύλο και παρέχει με τις ίδιες προϋποθέσεις συντάξεις σε άντρες και γυναίκες».

Επιπλέον, πρόσθεσε, το σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέχει σε γυναίκες πιστώσεις, για σκοπούς απόκτησης δικαιώματος σε σύνταξη ή αύξηση του ποσού της σύνταξης για χρονική περίοδο μέχρι και 156 εβδομάδες μέσα στο διάστημα των 12 χρόνων από τη γέννηση ή υιοθεσία του κάθε παιδιού, για κάλυψη τυχόν κενών στην ασφάλιση τους ενώ δίνονται πιστώσεις για κάθε περίοδο κατά την οποία ασφαλισμένος απουσιάζει από την εργασία του με γονική άδεια».
 
Σημείωσε επίσης πως το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Οδηγία, μεταξύ άλλων, προνοεί για  γονική άδεια 4 μήνες για κάθε γονέα από τους οποίους οι 2 μήνες θα είναι πληρωμένοι».