You are here

Οι επαρχίες και οι τομείς με τις ψηλότερες απολαβές

19/11/2020 15:48

Στη Λεμεσό θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία όσοι επιθυμούν υψηλότερα επίπεδα απολαβών, με βάση τα όσα καταδεικνύουν στοιχεία που διαβίβασε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών.

Σε απάντηση προς τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, παραθέτει στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων, σε σχέση με τις μέσες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Λεμεσός συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσό μέσων μηνιαίων απολαβών υπαλλήλων για το 2019, το οποίο ανέρχεται στις €2.032. Τη Λεμεσό ακολουθεί η Λευκωσία με μέσες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων στα €1.972 το 2019.

Αρκετά χαμηλότερες είναι οι μέσες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων που καταγράφηκαν το 2019 στη Λάρνακα €1.458, στην Πάφο €1.327 και στην Αμμόχωστο €1.303.

Σε παγκύπρια κλίμακα, οι μέσες απολαβές υπαλλήλων, ανήλθαν το 2019 στα €1.825, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων.

Πρωτιά Λεμεσού σε 10 από 18 τομείς δραστηριότητας

Πιο αναλυτικά, η Λεμεσός καταγράφει τις ψηλότερες μέσες μηνιαίες απολαβές σε δέκα από τις συνολικά 18 κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτές είναι οι οικονομικές δραστηριότητες της γεωργίας, της μεταποίησης, των υπηρεσιών παροχής νερού και επεξεργασίας λυμάτων, οι υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης, η ενημέρωση και επικοινωνία, οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, οι επαγγελματικές επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Από τους πιο πάνω τομείς, τα ψηλότερα μέσα μηνιαία εισοδήματα αποφέρουν οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητας (€3.897), οι υπηρεσίες ενημέρωσης και επικοινωνίας (€2.876), οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (€2.666) και οι υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης (€2.654).

Στους υπόλοιπους οκτώ τομείς την πρωτιά κατέχει η Λευκωσία, όπου οι μέσες μηνιαίες απολαβές είναι στα 1.972.

Σε ότι αφορά τη Λευκωσία, οι οικονομικές δραστηριότητες που ξεχωρίζουν καταγράφοντας το ψηλότερο μηνιαίο εισόδημα, είναι τα ορυχεία (€4.565), οι δραστηριότητες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (€2.882) και οι δραστηριότητες που αφορούν στην εκπαίδευση (€2.189).

Το υπουργείο οικονομικών σημειώνει πως οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων, περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, ταμείο αδειών, επιδόματα κατά την περίοδο αναφοράς και αναδρομικές πληρωμές. Ο μέσος όρος προκύπτει από την διαίρεση του συνόλου των ακαθάριστων απολαβών πριν την αφαίρεση συνεισφορών στα υποχρεωτικά ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν αυτές τις απολαβές.

Σημειώνεται εντούτοις, ότι τα στοιχεία δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα κατά επαρχία, καθώς κάποιοι εργοδότες, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης δηλώνουν ως επαρχία την έδρα της επιχείρησης όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγγραφή των παραρτημάτων της επιχείρησης ξεχωριστά σε κάθε επαρχία.

Με αυτά τα δεδομένα, σε ότι αφορά τον τομέα της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, οι ψηλότερες μέσες μηνιαίες απολαβές που καταγράφηκαν το 2019 στη Λευκωσία έφτασαν στις €2.846.

Της Μαρίας Χαμπή