You are here

Οι μισθοί νέων δημάρχων, αντιδημάρχων και συμβούλων

25/05/2023 11:24

Πέραν των έξι εκατομμυρίων τον χρόνο θα καταβάλλει η Δημοκρατία σε μισθούς των 20 νέων δημάρχων, των 93 αντιδημάρχων και των 349 συμβούλων, με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τον Ιούλιο του 2024.

Σημειώνεται ότι με τη διαφοροποίηση στην αντιμισθία των 93 αντιδημάρχων, που προβλέπουν τροποποιητικά νομοσχέδια που τέθηκαν σήμερα σε κατ’ άρθρο συζήτηση, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου €700 χιλ. ανά έτος στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από το υπουργείο Εσωτερικών, το συνολικό ποσό που θα καταβάλλεται για τους μισθούς ανά έτος των 20 νέων δημάρχων θα ανέρχεται στο €1,33 εκατ., των αντιδημάρχων σε €2,3 εκατ. και των δημοτικών συμβούλων σε €2,3 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία που θεσπίστηκε πέρσι για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης η αντιμισθία των δημάρχων των μεγάλων δήμων, θα ισούται με την αντιμισθία του βουλευτή, πλέον έξοδα παραστάσεως που ανεβάζουν τις συνολικές απολαβές γύρω στις €6 χιλ. μηνιαίως. Με βάση τα στοιχεία οι κατώτατες μηνιαίες απολαβές δημάρχου θα ανέρχονται σε €4.181,51 και οι ανώτατες σε €5.973,59.

Όσον αφορά τους 93 αντιδημάρχους το συνολικό κόστος της αντιμισθίας τους με βάση τη νομοθεσία της μεταρρύθμισης θα ανερχόταν σε €3 εκατ., ενώ με τη μείωση που επιφέρουν τα τροποποιητικά νομοσχέδια, θα είναι στα €2.3 εκατ.

Σύμφωνα με το νόμο που θεσπίστηκε, η αντιμισθία των αντιδημάρχων θα ανέρχονται στο 50% του μισθού των δημάρχων. Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις οι αντιμισθίες των αντιδημάρχων θα είναι κατά αναλογία των εκλογέων του διαμερίσματος τους (δήμοι, κοινότητες).

Συγκεκριμένα διαμερίσματα που έχουν μέχρι 500 εκλογείς θα καταβάλλεται 20% της αντιμισθίας του δημάρχου, από 500 μέχρι 1.000 ψηφοφόρους 30% και πέραν των 1.000 ψηφοφόρων 50% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Αναφορικά με τους 349 δημοτικούς συμβούλους που θα στελεχώνουν τους 20 νέους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, θα καταβάλλεται σε αντιμισθία ποσό ύψους €2.3 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρία αποφασίσθηκε ότι το ζήτημα της εκλογής των αντιδημάρχων από τους δημότες ή τα δημοτικά συμβούλια θα αποφασισθεί στην Ολομέλεια του σώματος, κατά την ψήφιση των τροποποιητικών νομοσχεδίων.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο εκλογικός κατάλογος θα είναι έτοιμος στις 2 Απριλίου, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν από βουλευτές, εκλογείς να αλλάξουν διαμερίσματα στο μεταξύ, ώστε να ανεβάσουν τις αντιμισθίες αντιδημάρχων.

Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας με αντιμισθίες δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Της Ελένης Χαραλάμπους