You are here

Ολοταχώς στην Ολομέλεια η μεταρρύθμιση δημοσίου

03/12/2021 11:34

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθούν την ερχόμενη Πέμπτη τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τη μεταρρύθμιση της Δημόσια Υπηρεσίας, ώστε να τηρηθεί το ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ.

Στην σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η πλειοψηφία των βουλευτών έψεξε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα αναθεωρημένα νομοσχέδια και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για να τα μελετήσουν.

Μετά από διαβούλευση των μελών της Επιτροπής αποφασίσθηκε όπως τα νομοσχέδια οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος εντός των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζει το Σχέδιο Ανάκαμψης, δίδοντας ωστόσο περιθώριο μελέτης των νομοσχεδίων και κατάθεσης τροπολογιών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ η συζήτηση των νομοσχεδίων και των σχετικών κανονισμών θα περιληφθεί και στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρία πριν την Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, σε περίπτωση που παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.

«Όχι» ΥΠΟΙΚ στην εξαίρεση ΥΠΕΞ, βουλής από ρυθμίσεις για προαγωγές

Κατά τη σημερινή συνεδρία η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου εμφανίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής ζητώντας την εξαίρεση προσωπικού του Κοινοβουλίου από πρόνοιες του νομοσχεδίου για τη Διατµηµατική Προαγωγή, καθώς όπως ανέφερε θα προκληθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία του. Η πρόεδρος της Βουλής απέστειλε και σχετική επιστολή στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, εξαίρεση από τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΥΠΟΙΚ – ΠΑΣΥΔΥ για τη διατμηματική προαγωγή, είχαν ζητήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία και το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως υποστήριξαν, με τη διατμηματική θα υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα υπαλλήλων και συνεχές άνοιγμα θέσεων, κάτι που σήμερα δεν είναι σύνηθες, καθώς οι θέσεις Α13 είναι «κλειστές».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, ωστόσο εξέφρασε διαφωνία ως προς την εξαίρεση εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ στήριξαν τη θέση του υπουργείου, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν πρόθεση στήριξης της εξαίρεσης των εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής.  

Ζήτησαν μάλιστα, από το γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σχετικές τροποποιήσεις επί των υπό συζήτηση νομοσχέδιών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Τα κόμματα που έχουν διαφορετική θέση αναμένεται να καταθέσουν σχετικές τροπολογίες ως την ερχόμενη Τρίτη.

Τροπολογία ΔΗΚΟ για ΥΠΕΞ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατάθεσε εισήγηση για τροποποίηση του «περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου του 2019», ώστε να προστεθεί και η Εξωτερική Υπηρεσία (ΥΠΕΞ), πέραν της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από τις πρόνοιες για εξαίρεση ρυθμίσεις που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας υπονοεί την καλύτερη, ορθότερη, απλούστερη και διαφανή διαδικασία και εξυπηρέτηση του κοινού από τα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας και από τις διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας που είναι σήμερα σε εφαρμογή», προσθέτοντας ότι «η κοινωνία αναμένει ότι οι συναλλαγές της με το δημόσιο θα είναι πολύ πιο απλές και γρήγορες και διαφανείς από ό,τι είναι σήμερα».

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν πετυχαίνει αυτό τον στόχο και αφορά μόνο ένα κομμάτι κάποιων διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα την διαδικασία των διατμηματικών προαγωγών».

Πρόσθεσε πως αναμένει από την εκτελεστική εξουσία να ασχοληθεί με την ουσία της ολιστικής και συνολικής μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη, απλή και διαφανή εξυπηρέτηση του κοινού και «όχι να παραμείνει στο θέμα της διατμηματική προαγωγής». 

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις υπηρεσιών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η εξαίρεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «έχει ήδη υιοθετηθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την ίδια την Κυβέρνηση και έχει ενταχθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Όσον αφορά το ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία «φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση και της εξωτερικής υπηρεσίας από αυτή την μεταρρύθμιση γιατί είναι ειδικό το καθεστώς των μελών της υπηρεσίας του ΥΠΕΞ».

Σε σχέση με την Βουλή, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι υπάρχει επιστολή από την Πρόεδρο της Βουλής που επεξηγεί τους λόγους που πρέπει να εξαιρεθεί η Βουλή από αυτή την διαδικασία, προσθέτοντας ότι σχετική τροπολογία δεν υπάρχει ενώπιον της επιτροπής.

Χάρης Γεωργιάδης: Στην τελική ευθεία σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι στην τελική ευθεία ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, όπως είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρξει νόθευση της ουσίας της μεταρρύθμισης, δεν πρέπει να εξυπηρετηθούν συμφέροντα άλλα από το δημόσιο συμφέρον και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για την δημιουργία μεγάλων μητροπολιτικών δήμων».

Ανέφερε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που συζητήθηκε σήμερα δεν πρέπει με μια σειρά από αλλαγές να αναιρεθεί η ουσία αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι τα ίδια θα έλεγε για την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Αλέκος Τρυφωνίδης: Θα στηρίξουμε την εξαίρεση τους

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής για εξαίρεση τους σε σχέση με το θέμα της διατμηματικής προαγωγής και «θα στηρίξουμε την εξαίρεση τους γιατί στην κλίμακα Α13 απαιτούνται εξειδικευμένα καθήκοντα και έχουν εξειδικευμένες ευθύνες τόσο λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και της Βουλής ως ανεξάρτητος θεσμός, αλλά και λειτουργοί του ΥΠΕΞ».

«Η εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό απαιτεί και πείρα και ευθύνη για να επιτελούν με ανεξαρτησία και να υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά τους λειτουργούς του ΥΠΕΞ θα στηρίξουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα», προσθέτοντας ότι «για τους λειτουργούς της Βουλής θα υποβάλουμε τροπολογία την ερχόμενη Δευτέρα».

Της Ελένης Χαραλάμπους