You are here

Πάει Ολομέλεια το ωράριο καταστημάτων

14/01/2020 17:41

Η πρόταση νόμου των Βουλευτών Άγγελου Βότση, Γιώργου  Περδίκη και Γιώργου Λιλλήκα για τον «Περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων  Απασχόλησης  των  Υπαλλήλων  τους  (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Φακοντής, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής.

Η πρόταση νόμου των τριών Βουλευτών, η οποία έχει στόχο να δώσει πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την τροποποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, δηλαδή την αφαίρεση της εξουσίας από την Κυβέρνηση για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, τρεις Βουλευτές έρχονται με πρόταση νόμου να επαναφέρουν το διάταγμα πίσω στην αρμόδια Υπουργό.
 
«Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό κατά πόσο θα διαφοροποίησει και θα ρυθμίσει τα ωράρια λειτουργίας στα καταστήματα. Αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στην Βουλή για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση πρότασης νόμου την οποία είχε υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του , Γιώργος Λιλλήκας και ο Γιώργος Περδίκης που αφορά τα ωράρια των καταστημάτων.
 
«Στόχος της πρότασης είναι να δώσουμε πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα. Η Βουλή πριν κάποια χρόνια έκανε προσπάθεια αυτά τα διατάγματα να καταργηθούν και να ορίζονται τα ωράρια των καταστημάτων με κανονισμούς. Αυτό το θέμα κόλλησε στα νομικά, με αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου υπήρξαν αποφάσεις σε σχέση με το αν η Βουλή, μπορούσε ή όχι να επεμβαίνει σε αυτά τα θέματα, καταργώντας ή παίρνοντας εξουσία από την εκτελεστική εξουσία και το όλο θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή κατάσταση, ένα χάος σε επίπεδο ωραρίου καταστημάτων», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να μην υπάρχει τουλάχιστον η δικαιολογία ότι η ευθύνη είναι στην Βουλή», είπε.
 
«Θα δώσουμε πίσω τα διατάγματα στην Υπουργό και πλέον η Κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να τοποθετηθεί, να αποφασίσει πώς θέλει να επιλύσει αυτό το πολύ σοβαρό για εμάς πρόβλημα και ακολούθως θα κριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά από τον κόσμο. Εμείς θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και μόλις η Ολομέλεια, εάν και εφόσον εγκρίνει την πρόταση νόμου για να μπορέσει η Υπουργός να πάρει πίσω διάταγμα, θα εξασκήσουμε όλη την πίεση που μπορούμε με εγγραφή ξανά του θέματος στην Βουλή, για να υποχρεωθεί, αν θέλετε, η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το θέμα των γενικών και ειδικών καταστημάτων και να μην αφήνει το θέμα στα αζήτητά με το χάος που υπάρχει σήμερα στην αγορά», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι με την πρόταση νόμου όσον αφορά τον καθορισμό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων αποσκοπούν στο να υλοποιήσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
«Είναι γεγονός ότι υπήρξε διαφορετική άποψη από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας με μια μεγάλη πλειοψηφία και της άποψης της εκτελεστικής εξουσίας ως προς το ποιος και πώς καθορίζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτή η διαφορά που προέκυψε, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δημιούργησε μια μεγάλη σύγχυση μέσα στην κυπριακή κοινωνία ως προς το ποιος ευθύνεται για την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «με την πρόταση νόμου μας, ουσιαστικά, εάν υιοθετηθεί από την Ολομέλεια, υλοποιούμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διαχωρίζουμε με ξεκάθαρο πλέον τρόπο τις εξουσίες και αρμοδιότητες μεταξύ Κοινοβουλίου και Εκτελεστικής Εξουσίας, εναποθέτοντας την άσκηση της εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην αρμόδια Υπουργό, ως προς την λειτουργία των καταστημάτων».
 
Σε ερώτηση πότε η πρόταση νόμου θα πάει στην Ολομέλεια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας με βάση τους νέους κανονισμούς της Βουλής, θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εάν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την πρόταση, και σε 15 μέρες θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια .
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «πριν είναι πολύ αργά, νομίζω ωρίμασε ο χρόνος για να μπορέσουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται και αναφέρομαι στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με πολλές δυσκολίες εξακολουθούν να είναι εν ζωή, ασκώντας εμπορική δραστηριότητα, σε ένα ανταγωνισμό ο οποίος είναι ισχυρός από τα μεγάλα Malls και τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες».
 
«Για αυτό είναι η ώρα να ξανά-εξετάσει η Βουλή την δυνατότητα παροχής της Κυριακής ως εμπορικής μέρας, προκειμένου να ρυθμιστεί σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης ο εμπορικός χρόνος ο οποίος θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον να αντέξουν αυτό τον ανταγωνισμό», κατέληξε.