You are here

Παράταση εξουσιών ΥΠΕΡΓ και αναστολή δόσεων για οφειλές ΤΚΑ

22/05/2020 18:02

Δύο νομοσχέδια αναφορικά με την αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την παράταση των εξουσιών της υπουργού εργασίας για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν έκτακτα μέτρα και πολιτικές λόγω κορωνοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ενέκρινε σήμερα η βουλή.

 Τα νομοσχέδια προωθήθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την επιτροπή εργασίας να συνέρχεται σήμερα το πρωί, πριν από την συνεδρίαση της ολομέλειας, για να τα εξετάσει.

H υπουργός εργασίας δήλωσε στην επιτροπή ότι οι υπό συζήτηση τροποποιήσεις, για λήψη συγκεκριμένων μέτρων και για παροχή διευκολύνσεων, κρίνονται αναγκαίες, λόγω της ανάγκης για συνέχιση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊούCOVID 19.

Με το ένα νομοσχέδιο παρατείνονται οι προσωρινές εξουσίες στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ίσχυσαν για την περίοδο 16 Μαρτίου 2020 μέχρι 16 Μαΐου 2020, έτσι ώστε να αποφασίζει για ορισμένα θέματα, όπως για το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα, τα οποία αποσκοπούν στη καλύτερη διαχείριση της πανδημίας αυτής. Η περίοδος των προσωρινών εξουσιών της υπουργού επεκτάθηκε μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020.

Σε ότι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις, η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 να ανασταλεί και η περίοδος αποπληρωμής να επεκταθεί κατά δύο επιπρόσθετους μήνες, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID 19.

Μ.Χ.