You are here

ΠΑΣΥΔΥ: Πρωταρχικό αίτημα η μεταρρύθμιση δημοσίου

29/10/2021 17:58

H ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή δηλώνει ότι θεωρεί τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας επιβεβλημένη, ότι συμφωνεί και την αναγάγει και σε πρωταρχικό της αίτημα. Προσθέτει όμως ότι δεν μπορεί να παραλείψει την υποχρέωσή της απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και τα μέλη της, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εκεί και όπου εντοπίζει σημεία που αποδομούν αντί να υποβοηθούν το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης, όπως είναι η υιοθέτηση της Διατμηματικής Προαγωγής και ιδιαίτερα με τον τρόπο που προτείνεται.

Αναφέρει ότι η ΠΑΣΥΔΥ υπεύθυνα δηλώνει έτοιμη να προβεί στην υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων μέσα από καλόπιστο διάλογο με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών ρυθμίσεων που θα εξυπηρετούν τον στόχο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της δημόσιας υπηρεσίας στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης.
 
Διευκρινίζει περαιτέρω ότι  δεν αρνήθηκε ποτέ την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και Υπουργείου Οικονομικών στις 15 Ιουλίου 2015 στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ), με την οποία είχε τότε αποδεχτεί τη Διατμηματική Προαγωγή για τις θέσεις στην Κλ. Α13(ii), προσθέτοντας ότι όμως, της συμφωνίας αυτής ακολούθησε νεότερη, στο πλαίσιο και πάλι συνεδρίας της ΜΕΠ, στις 22 Δεκεμβρίου 2020, κατά την οποία συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές όπως επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές στα Νομοσχέδια αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να αφαιρεθούν απ’ αυτά οι πρόνοιες που αφορούσαν στη Διατμηματική Προαγωγή.
 
Αναφέρει ακόμα ότι της τελευταίας συμφωνίας, μετά και από σχετική καθολική απόφαση των Σωμάτων της Οργάνωσής, προηγήθηκαν και δύο επιστολές από την ΠΑΣΥΔΥ στις 26 Ιουλίου και στις 26 Νοεμβρίου του 2019 προς το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες και τους κινδύνους που απορρέουν από τυχόν υιοθέτηση της πρόνοιας της Διατμηματικής Προαγωγής.
 
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι στις επιστολές αυτές, εκφραζόταν παράλληλα η σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΥΔΥ ως προς το περιεχόμενο του υπόλοιπου κειμένου του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς και η συμφωνία της με τα υπόλοιπα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση και ζητείτο να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος, με σκοπό την τροποποίηση αλλά και την αφαίρεση των προνοιών για τη Διατμηματική, με αποτέλεσμα ο διάλογος που διεξήχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές να οδηγήσει στη συνομολόγηση της προαναφερθείσας συμφωνίας στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
 
Τέλος αναφέρει ότι κατά τις σχετικές συζητήσεις που διεξήχθησαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού στις 3 και 24 Φεβρουαρίου 2020, η σύσταση και την Επιτροπή, προέτρεπε την ΠΑΣΥΔΥ σε περαιτέρω διάλογο με την επίσημη πλευρά με στόχο τη γεφύρωση της διαφοράς.