You are here

Πέρασε ομόφωνα το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο

02/12/2022 14:56

Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα με 49 ψήφους υπέρ, ενέκρινε τη δημιουργία του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κόμματα δεν κατέθεσαν τροπολογίες, παρότι όπως επεσήμαναν όλοι οι βουλευτές που ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας, παρουσιάζει αδυναμίες που θα πρέπει να ρυθμιστούν στη συνέχεια, ενώ επεσήμαναν ότι από το σχέδιο θα επωφεληθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε τα νομοσχέδια, ανέλυσε το περιεχόμενο τους και τις βελτιώσεις που επέφερε η επιτροπή.

Δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, ενώ ανέφερε ότι οι οποίες αδυναμίες παρουσιάζουν, θα ρυθμιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν συμφωνία πλαίσιο της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έκανε στα νομοσχέδια η επιτροπή Οικονομικών, μεταξύ των οποίων για τον έλεγχο του ταμείου του σχεδίου και της επενδυτικής πολιτικής του.

Όσον αφορά τους ΣΥΠ, είπε ότι το ζήτημα τους θα συζητηθεί στη συνέχεια με τους κανονισμούς του στρατού που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγέννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τη μη αναδρομική εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου αδικούνται εργαζόμενοι, ενώ ανέφερε ότι και το κόμμα του θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζουν.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε επίσης ότι έγιναν βελτιώσεις στα νομοσχέδια, ώστε να στηριχθούν εργαζόμενοι, οι οποίοι με το νέο σχέδιο θα βρίσκονταν σε δυσχερέστερη θέση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους περίπου 115 εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο νόμο και εξέφρασε την ευχή η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για στήριξη τους ώστε να μην αδικηθούν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους επίσης αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επέφεραν στο νομοσχέδιο ως επιτροπή Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «προβλήματα είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν και θα πρέπει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί να τα ρυθμίσει».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ρυθμίστηκε ένα σημαντικό θέμα και τέθηκαν οι ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά το ταμείο του σχεδίου.

Ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, μιλώντας ενώπιον του σώματος είπε ότι «το νομοθέτημα που έχουν ενώπιον τους δεν είναι τέλειο, αλλά μπαίνουν οι βάσεις για το νέο σχέδιο».

Επεσήμανε ότι υπό τον κίνδυνο να αναπεμφθεί ο νόμος, δεν κατατέθηκαν τροπολογίες από κανένα κόμμα, μετά από τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Η νομοθεσία

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Βουλή, προβλέπει τη  σύσταση ταμείου προνοίας, υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών το οποίο θα προσφέρει με τη συνταξιοδότηση κάθε μέλους, σύνταξη και εφάπαξ φιλοδώρημα.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτείται από εισφορές των δύο μερών - εργαζομένων και εργοδότη - ύψους 5% και σε αυτό θα ενταχθούν όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1.10.2011, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διορίζονται στο εξής.

Επιπρόσθετα, θα ενταχθούν σε αυτό, όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου.

Εκτός του νέου σχεδίου μένουν όσοι έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011 και έχουν ήδη συνταξιοδοτεί και γι' αυτό υπάρχουν πιέσεις εδώ και καιρό από τις συντεχνίες για αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης στη ψήφισή του.

Της Ελένης Χαραλάμπους