You are here

Περικοπές ωφελημάτων για όσους εξαναγκάζονται σε αφυπηρέτηση

27/01/2020 17:40

Τη χρυσή τομή αναζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε οι δημόσιοι και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιοι τομέα οι οποίοι εξαναγκάζονται με την ποινή της πρόωρης αφυπηρέτησης, να αναλαμβάνουν και το κόστος των πράξεων τους.

Αυτό επιβάλλεται, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν προβεί σε σοβαρά παραπτώματα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που λαμβάνουν όσοι επιλέγουν να φύγουν από τη δημόσια υπηρεσία με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

Στα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που προνοούν την πρόωρη αφυπηρέτηση των δημοσίων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα εισάγεται μια ενδιάμεση ποινή που ονομάστηκε «τερματισμός υπηρεσιών», ώστε αν κάποιος κάνει ένα πολύ μεγάλο παράπτωμα να μην παίρνει όσα πήρε κάποιος με πρόωρη αφυπηρέτηση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η απόλυση είναι η υπέρτατη ποινή, υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στα πέντε χρόνια που έχουμε αναλάβει εμείς έχουμε 2 απολύσεις και 12 αναγκαστικές αφυπηρετήσεις».

Εξήγησε ότι κατά την αναγκαστική αφυπηρέτηση επειδή λαμβάνει όλα τα ωφελήματα του ο υπάλληλος δεν διαφέρει από την πρόωρη αφυπηρέτηση.

«Θα πρέπει στην πράξη να υπάρχει κόστος σε όσους επιβάλλεται ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση», υπέδειξε.

Η  πρώτη λειτουργός δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Θούλα Τρύφωνος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών που εξέτασε το θέμα, εξήγησε ότι «οι ποινές ξεκινούν από την επίπληξη και καταλήγουν στην απόλυση που είναι η σοβαρότερη ποινή. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο κατά την ποινή απόλυσης καταβάλλονται ωφελήματα στον απολυθέντα ωσάν να είναι νεκρός. Δηλαδή να πάρει σύνταξη η χείρα και τα τέκνα του αν υπάρχουν ενώ το εφάπαξ χάνεται. Εάν δεν έχει σύζυγο και τέκνα δεν λαμβάνει τίποτα».

Ο ίδιος νόμος, πρόσθεσε, «προβλέπει ότι εάν του επιβληθεί η αναγκαστική αφυπηρέτηση που είναι πιο ήπια από την απόλυση δεν μπορείς να μη του δώσεις πιο λίγα από την απόλυση έτσι το θέμα οδηγείται στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει τι θα λάβει ο υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση|.

Η κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι «επικράτησε η πρακτική ότι όποιος φύγει ανεξάρτητα της βαρύτητας του παραπτώματος (ναρκωτικά, κλεψιές εκατομμυρίων) να λαμβάνει όλα τα δεδουλευμένα και να έρχεται στην ίδια θέση με κάποιο υπάλληλο που αφυπηρετεί καθαρός και τίμιος λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης».

Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εισαχθεί μια ενδιάμεση ποινή την οποία ονομάζουμε «τερματισμός υπηρεσιών» ούτως έστω εάν ένας υπάλληλος κάνει ένα μεγάλο παράπτωμα να μη δικαιούται να λαμβάνει όσα ένας υπάλληλος με πρόωρη αφυπηρέτηση. Ενδεικτικά ανάφερε να λαμβάνει το μισό εφάπαξ.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Εκ μέρους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ αναφέρθηκε ότι συμφωνούν με την ανάγκη επιβολής ποινών εντούτοις θα πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να τροποποιήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί διάλογος για το θέμα.

 Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης για το θέμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου