You are here

Πόρτα εξόδου για 4 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους

27/01/2020 13:42

Πόρτα εξόδου για πάνω από τέσσερις και πλέον χιλιάδες υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ανοίγει η κυβέρνηση, προσφέροντας πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς το πέναλτι του 12% στις συντάξεις τους.

Όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών κατά τη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων, σε περίπτωση κατά την οποία εφαρμοστεί το σχέδιο για πρόωρη αφυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς το πέναλτι του 12% το κράτος θα έχει κέρδος και όχι ζημιά.

Όπως εξήγησε ο αναλογιστής της πρότασης Μαρίνος Θεοδοσίου, συνολικά το κράτος θα έχει επιπρόσθετες δαπάνες €50 εκ. και εξοικονομήσεις σε διάστημα 20ετιας €106 εκ. δηλαδή καθαρό κέρδος €56 εκ.

Παράλληλα είπε θα γίνει και ανανέωση της δημόσιας υπηρεσίας με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Τα δύο συγκεκριμένα νομοσχέδια συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο αναλογιστής της πρότασης Μαρίνος Θεοδοσίου, το σχέδιο απευθύνεται στους υπάλληλους που είτε θα υπολείπονται πέντε έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.

Σήμερα δυνητικά υποψήφιοι είναι 985 καθηγητές, 190 δάσκαλοι και 2.913 εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνολικά 4,088 άτομα.

Οι συνολικές εξοικονομήσεις για τους εκπαιδευτικούς θα είναι €42 εκ. και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους €64 εκ. Δηλαδή  σύνολο €106 εκ.

Το κόστος του σχεδίου ανέρχεται εάν το επιλέξουν όλοι στα €17 εκ. (€14,7 εκ. για τους καθηγητές και €2,7 εκ. για τους δασκάλους) συμπεριλαμβανομένου και του εφάπαξ.

Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιοι τομέα το ποσό ανέρχεται στα €30,7 εκ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για διάστημα 45 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι τα δεδομένα είναι για σήμερα και δεν θα ισχύουν για το μέλλον.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα δημιουργεί ένα παραθυράκι 45 ημερών, περίοδο κατά την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς να υφίστανται την αναλογιστική μείωση 12% που καταβάλλεται στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για υπηρεσία από την 1-1-2013 και μετά. Από τον νόμο δεν καλύπτονται υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ή ωρομίσθιοι.
 
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοίνωσε ότι διεξάγεται μελέτη, ώστε η αποκοπή του 12% να μην διαρκεί καθ’όλη την διάρκεια της ζωής ενός συνταξιούχου, αλλά μέχρι την απόσβεση του σχετικού ποσού. Για παράδειγμα μπορούσε να επανέλθει το 12% στο 78ο έτος της ηλικίας ενός συνταξιούχου.

Στόχος, είπε, του 12%, είναι να μην επωφελούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι φεύγουν πιο νωρίς, στο 63ο έτος, εις βάρος των άλλων, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν μέχρι τα 65 τους χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι «σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, η οποία είναι υποχρεωτική να γίνεται κάθε τρία χρόνια».

Η πρώτη λειτουργός δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Θούλα Τρύφωνος, εξήγησε ότι δεν καλύπτονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι που  έχουν διοριστεί μετά τον Οκτώβρη του 2011.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι στόχος είναι να κενωθούν θέσεις και να μπορέσουν να προσληφθούν στο δημόσιο νέα άτομα. Πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε όπως τα θέματα που αφορούν την ΑΤΑ και τις ποινές να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο και να εξεταστούν μόνα τους, ώστε να μην καθυστερήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Εισηγήθηκε όπως ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα η κατ’ άρθρο συζήτηση με διορθωμένα κείμενα με στόχο να πάει στην ολομέλεια το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, στις δηλώσεις του είπε ότι ζήτησε όπως οι όποιες αφυπηρετήσεις γίνουν να αναπληρωθούν από μόνιμο προσωπικό και όχι με μίσθωση υπηρεσιών, ενώ εξέφρασε διαφωνία με την πρόταση για την ΑΤΑ. 

Της Ηρώς Ευθυμίου