You are here

Πράσινο βουλής για προαγωγές στο στρατό

07/07/2020 07:06

Η επιτροπή οικονομικών ενέκρινε χθες αίτημα για την αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων προαγωγής στον κυπριακό στρατό, και πρόσθετων θέσεων προαγωγής σε υπηρεσίες και δήμους.

Παρά τις συστάσεις του υπουργείου οικονομικών προς υπουργεία και υπηρεσίες για συγκράτηση των αιτημάτων για αποπαγοποιήσεις θέσεων, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε απόφαση στις 17 Ιουνίου αναφορικά με την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης 183 θέσεων προαγωγής αξιωματικών. Η επιτροπή οικονομικών ενέκρινε χθες το σχετικό αίτημα του υπουργείου άμυνας για την αποπαγοποίηση των θέσεων.

Οι κενές θέσεις προαγωγής σε όλη τη δομή των αξιωματικών (θέσεις υπολοχαγού και άνω) ανέρχονται σε 34 και οι θέσεις που δύνανται να πληρωθούν με προαγωγές ανέρχονται σε 65. Ωστόσο, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 αναμένεται να αφυπηρετήσουν 8 αξιωματικοί, ενώ το τρέχον έτος τερματίζεται η υπηρεσία 17 αξιωματικών.

Οι πλείστες θέσεις αφορούν υπολοχαγούς (58) ενώ περιλαμβάνονται θέσεις για λοχαγούς (35), ταγματάρχες (34), αντισυνταγματάρχες (32), συνταγματάρχες (19), ταξίαρχους (4) και υποστράτηγο (1).

Η επιτροπή οικονομικών ενέκρινε παράλληλα, την αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής στη δικαστική υπηρεσία, για την αύξηση των θέσεων προαγωγής στη δομή θέσεων πρωτοκολλητή. Πρόκειται για μια θέση προαγωγής ανώτερου πρωτοκολλητή κλίμακας 13 (ii) και τρεις θέσεις προαγωγής πρωτοκολλητή Α’ κλίμακας Α11 (ii).

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε η αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής για την κάλυψη των αναγκών του συμβουλίου αποχετεύσεως Αγίας Νάπας.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ, μέλη της επιτροπής οικονομικών, ζήτησαν όπως αποσταλεί επιστολή προς το υπουργείο οικονομικών ώστε να δοθούν διευκρινήσεις αναφορικά με την διαδικασία επιλογής των αιτημάτων αποπαγοποίησης θέσεων που φτάνουν ενώπιον της επιτροπής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αιτήματα που αφορούν τις ανάγκες δήμων.

Σημείωσαν ότι το υπουργείο θα πρέπει να ενημερώσει την επιτροπή σε σχέση με τα αιτήματα που είχε ενώπιον του και τα αιτήματα που εγκρίθηκαν για να φτάσουν ενώπιον της επιτροπής.

Πέραν της έγκρισης των αιτημάτων για αποπαγοποιήσεις θέσεων, η επιτροπή ενέκρινε την μετατροπή 200 θέσεων ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, σε μόνιμες θέσεις πρώτου διορισμού.

Της Μαρίας Χαμπή