You are here

Προς άρση του παγώματος προσλήψεων στο δημόσιο

23/06/2022 11:00

Τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, μετά την 15νθήμερη αναβολή που ζήτησαν κόμματα, η άρση της απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία είναι σε ισχύ από το 2013 στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια του σώματος θα κληθεί να ψηφίσει πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για τροποποίηση του περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα Νόμο, ώστε να αρθεί η απαγόρευση για θέσεις προαγωγής.

Ενώπιον του σώματος για έγκριση θα τεθεί ταυτόχρονα και τροπολογία επί της πρότασης νόμου, του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα, η οποία προβλέπει πλήρη κατάργηση του νόμου της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δηλαδή στο ενδεχόμενο ψήφισής της από το σώμα θα σταματήσουν όλες οι απαγορεύσεις για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Στην επεξήγηση της τροπολογίας, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ αναφέρει ότι προτείνεται η κατάργηση του νόμου που ρυθμίζει τη διαδικασία εξαίρεσης από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθότι η υφιστάμενη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασία κρίνεται ως άνευ ουσιαστικού αντικειμένου ενώ η αναγκαιότητα πλήρωσης των κενών θέσεων εξετάζεται στο πλαίσιο καταρτισμού του εκάστοτε προϋπολογισμού τόσο του κράτους όσο και των αντίστοιχων προϋπολογισμών των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών καλείται σε τακτά διαστήματα να εξετάσει σειρά αιτημάτων για αποπαγοποίηση θέσεων, είτε προαγωγής, είτε πρώτου διορισμού στο δημόσιο και να δώσει τη γραπτή συγκατάθεση της για την πλήρωση τους.

Η διαδικασία όμως χαρακτηρίζεται χρονοβόρα, γραφειοκρατική και ότι προκαλεί διοικητικό κόστος, τόσο για την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία, η οποία μάλιστα κρίνεται δυσανάλογη του σκοπού που επιδιώκει το μέτρο της απαγόρευσης των προσλήψεων, γι’ αυτό και προωθείται η κατάργηση της όσον αφορά τις θέσεις προαγωγής.

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί εκ νέου η ψήφιση της πρότασης νόμου, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης των κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορά τόσο τις θέσεις προαγωγής, όσο και τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής, από το υπουργείο οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων οδήγησε στην αύξηση των μη μόνιμων υπαλλήλων ενώ τονίζεται ότι ο περιορισμός της απασχόλησης μη μόνιμων υπαλλήλων για κάλυψη μόνιμων αναγκών είναι αναγκαίος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέλη της επιτροπής, βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της πρότασης νόμου κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους