You are here

Προς καθορισμό ελάχιστων επιτρεπόμενων εισφορών στο ΤΚΑ

14/07/2020 15:41

Σε διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ετοιμάζεται να εισέλθει το υπουργείο εργασίας, αναφορικά με την προώθηση ρύθμισης για τον καθορισμό ελάχιστου ποσού επί του οποίου θα καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις.

Στην εν λόγω αναφορά προέβη σήμερα η υπουργός εργασίας, στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή εργασίας, επί προτάσεων νόμου που αφορούν στη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

Η κ. Αιμιλιανίδου έκανε λόγο για «τεράστιο πρόβλημα» σε ότι αφορά τη δήλωση μισθών και την καταβολή εισφορών σε κοινωνικές ασφαλίσεις. Σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε εκατοντάδες περιπτώσεις εργαζομένων που προσήλθαν στο υπουργείο και ανέφεραν ότι ο μισθός τους δεν είναι αυτός που δηλώνουν, αλλά ψηλότερος.

Σύμφωνα με την υπουργό η ρύθμιση θα πρέπει να είναι τέτοια που ανεξάρτητα από το εάν ο μισθός ξεπερνά ή όχι για παράδειγμα τα €800, να μην γίνεται οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις σε λιγότερα από €800 ή €900.

«Ο λόγος είναι απλός, πρέπει όλοι να σέβονται το ΤΚΑ» είπε η κ. Αιμιλιανίδου, προειδοποιώντας ότι θα έρθουν γενεές που θα παίρνουν χαμηλή σύνταξη λόγω του ότι δεν έχουν εισφορές στο ΤΚΑ. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν οι εισφορές πάνω σε εισόδημα των €300 ή €400, δεν γίνεται. Έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σύνταξη», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ενημερωθεί οι κοινωνικοί εταίροι και αναμένεται να αρχίσει άμεσα η διαβούλευση σε αυτή τη βάση.

Δεν είναι ώρα για θέσπιση κατώτατου μισθού

Ταυτόχρονα, η υπουργός εργασίας δεν άφησε περιθώριο συζήτησης προτάσεων και εισηγήσεων για τη θέσπιση κατώτατου μισθού στο παρόν στάδιο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, χαρακτήρισε αναγκαιότητα τον ορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά «όχι αυτή τη στιγμή», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι κάτι στατικό που ρυθμίζεται με νόμο.

«Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι η ώρα για κατώτατο μισθό», είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος των σχεδίων επιδότησης του υπουργείου εργασίας.

«Δεν θεωρώ, αλλά και οι μελέτες δείχνουν, ότι δεν βάζεις κατώτατο μισθό σε περιόδους ανεργίας», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας πως έχουν ετοιμαστεί οι απαραίτητες μελέτες και πως το θέμα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο «πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο», όπως είπε καθώς τα δεδομένα άλλαξαν λόγω της πανδημίας. Σημείωσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι για εφαρμογή του κατώτατου μισθού όταν υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η ανεργία δεν ξεπερνά το 5%.

Διερωτήθηκε «πως γίνεται να εφαρμοστεί κατώτατος μισθός, όταν οι κοινωνικές ασφαλίσεις των εργαζομένων πιστώνονται λόγω επιδομάτων» και ζήτησε χρόνο μέχρι να περάσει «αυτή η δύσκολη περίοδος, να δούμε τι θα γίνει με την ανεργία», εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν αισιόδοξα δεδομένα για την οικονομία.

Σύνδεση κατώτατου μισθού με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ

Η κ. Αιμιλιανίδου, επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι ο καθορισμός του ποσού του κατώτατου μισθού αλλά, ο καθορισμός ενός μηχανισμού με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου, που θα είναι σε θέση να αναθεωρεί το ποσό του κατώτατου μισθού ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο δικαίωμα του υπουργού εργασίας να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, καθώς και στις συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ γύρω από το θέμα του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, οι οποίες όπως αναφέρθηκε θα καταλήξουν μάλλον στο πλαίσιο με βάση το οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός και όχι στο ποσό.

Η συζήτηση ανέδειξε παράλληλα, διαφορές ανάμεσα στις θέσεις και στη φιλοσοφία των παρευρισκομένων  αναφορικά με το πότε είναι αναγκαίος ο καθορισμός κατώτατου μισθού.

«Θέση μας είναι ότι ρύθμιση χρειάζεται όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δύσκολη και ευάλωτη θέση, όταν η προσφορά και η ζήτηση δεν λειτουργεί υπέρ τους ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης», είπε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό πρέπει να λάβει υπόψη το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου που έχει δομηθεί από αποικιοκρατίας, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικός καθώς σε ορισμένους τομείς καθορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Τη διαφωνία του ΚΕΒΕ με την πιο πάνω θέση εξέφρασε εκπρόσωπος του επιμελητηρίου. «Δεν συζητάς κατώτατο μισθό σε περιόδους ανεργίας καθώς υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της. Συζητάς σε περίοδο ανάπτυξης ώστε να μπορούν και οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Φακοντής κάλεσε το υπουργείο και τα εμπλεκόμενα μέρη να κερδίσουν χρόνο και να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για το θέμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα επανέλθει το θέμα ενώπιον της επιτροπής, αφού πρώτα ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, με την κ. Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο και την ολοκλήρωση των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων.

Της Μαρίας Χαμπή