You are here

Πρόταση για πρόωρη έξοδο στη σύνταξη χωρίς πέναλτι

06/05/2022 07:40

Την απάλειψη πρόνοιας για μειωμένη σύνταξη σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης.

Συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου µε τη διαγραφή του άρθρου 35Α, σύμφωνα µε την οποία ασφαλισμένο πρόσωπο που επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί μέχρι και 24 μήνες πριν το 65° έτος της ηλικίας του, δηλαδή στο 63° έτος της ηλικίας του, να µην υπόκειται σε αναλογιστική μείωση του ύψους της σύνταξης που δικαιούται κατά 0,5% για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στην Κύπρο είναι τα 65 έτη, για κανονική σύνταξη, η οποία είναι ανάλογη των εισφορών που κατέβαλε ο δικαιούχος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όταν εργαζόταν. 

Ο δικαιούχος μπορεί, αν επιθυμεί, να πάρει σύνταξη από τα 63, αλλά με αποκοπή 12% από την κανονική σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί σε 0.5% για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης.

E.X.