You are here

Πρώτη «ανάκριση» με ΑΤΑ, πολυκατοικίες στην ατζέντα

21/03/2023 07:52

Για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές τους, θα ενημερώσουν σήμερα στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που θα έχουν με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εργασίας και Προσφύγων αντίστοιχα, οι νέοι υπουργοί Εργασίας, και Εσωτερικών Γιάννης Παναγιώτου και Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί θα κληθούν από τους προέδρους και τα μέλη των δύο επιτροπών να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων για σοβαρά ζητήματα και εκκρεμότητες που απασχολούν τους εργαζομένους και τους πρόσφυγες και να καταθέσουν τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι ο κατάλογος των θεμάτων που θα θέσουν ενώπιον του νέου υπουργού Εργασίας είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει εκκρεμότητες και αρκετά νέα ζητήματα, τα οποία ζητούν απαντήσεις και λύσεις.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι θα ζητηθεί ενημέρωση για το πολύκροτο ζήτημα της καταβολής ΑΤΑ σε εργαζόμενους, για το πού βρίσκεται η διαδικασία και ποιες είναι οι θέσεις και προθέσεις του νέου υπουργού και της κυβέρνησης, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για τη ρύθμιση του ζητήματος της ΑΤΑ, καθώς οι εργαζόμενοι οι οποίοι πιέζονται ασφυκτικά από τον πληθωρισμό, βρίσκονται σε αναμονή σχεδόν τρεις μήνες για τη ρύθμιση του ζητήματος.

Στο τραπέζι ΑΤΑ και ανεργιακό

Πρόσθεσε ότι αναμένεται επίσης, ενημέρωση από τον νέο υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους τραπεζικούς που έχουν αποχωρήσει στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου κατά το 2022.

Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε τοποθέτηση από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ετοιμασία και κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, το θέμα των συντάξεων και του πέναλτι του 12%, ο κατώτατος μισθός, οι καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων και της λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και το ζήτημα των εργαζόμενων από τρίτες χώρες.

Τόνισε ότι στο θέμα των εργαζόμενων από τρίτες χώρες θα ζητηθεί από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί την στρατηγική, όπως αυτή συνομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανάφερε ότι ενημέρωση θα ζητηθεί επίσης, για το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, καθώς οι αναφορές από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι είναι σχεδόν έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για κατάθεση του μετά την έκδοση σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

Επαναφέρουν το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι θα ζητηθεί από τον νέο υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί και για το θέμα της άσκησης επ’ αμοιβής των νέων, ζήτημα που απασχόλησε σε αρκετές συνεδρίες κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, την επιτροπή εργασίας.

Επίσης, θα εξετασθεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς ως γνωστό η Βουλή έδωσε την εξουσία στον υπουργό Εργασία να αποφασίζει για το σχετικό ζήτημα.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που σύμφωνα με το πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας θα τεθεί προς τον υπουργό, είναι η ασφάλεια και υγεία στην εργασία, καθώς πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα, ενώ το αρμόδιο τμήμα ελέγχου είναι υποστελεχωμένο.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο νέος υπουργός θα ερωτηθεί και για τη λειτουργία του συμβουλευτικού σώματος, το οποίο έχει αρμοδιότητα το έλεγχο στεγών ηλικιωμένων.

Ενημέρωση για ακατάλληλες πολυκατοικίες

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων από την άλλη, θα βρεθεί το ζήτημα των ακατάλληλων προσφυγικών πολυκατοικιών.

Ο νέος υπουργός θα ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων για την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για ρύθμιση του ζητήματος.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής θα καταθέσουν ενώπιον του κ. Ιωάννου προτάσεις για βελτίωση του σχεδιασμού για αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ακατάλληλες και προβληματικές πολυκατοικίες προσφυγικών συνοικισμών.

«Συζητήσαμε διάφορες προτάσεις, τις οποίες θα θέσουμε ενώπιον του Υπουργού και νομίζω ότι μέσα από τη συζήτηση θα βρούμε τη χρυσή τομή για να είναι λειτουργικό και εφαρμόσιμο το σχέδιο που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι από τη διαδικασία αξιολόγησης θα περάσουν συνολικά 358 προσφυγικές πολυκατοικίες, σε όλους τους οικισμούς, σε όλη την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και οι 43 που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες και όπου χρήζουν επιδιορθώσεων για τη στατική τους επάρκεια, θα γίνουν, ενώ εκεί που θα προκύψουν ζητήματα ακαταλληλότητας, θα τεθούν σε προτεραιότητα και θα κατεδαφιστούν.

Επί τάπητος πρόταση για 700 οικόπεδα σε 1600 ζευγάρια

Άλλα ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον του νέου υπουργού Εσωτερικών, αφορούν σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και την παραχώρηση κενών οικοπέδων σε πρόσφυγες.

Όπως εξήγησε έχει κατατεθεί πρόταση, ώστε τα 700 περίπου οικόπεδα που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς να διαχωριστούν και να παραχωρηθεί από μισό οικόπεδο σε 1600 νεαρά ζευγάρια προσφύγων που θέλουν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Στην ατζέντα οι εισπράξεις €20 εκατ. από προσφυγόσημο

Στην ατζέντα των ερωτήσεων περιλαμβάνονται τα ζητήματα της τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών, αλλά και της επιδιόρθωσης άλλων, και η αξιοποίηση του τέλους 0,4% στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που ψήφισε η Βουλή για στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι από την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα πέραν των €20 εκατ., για τα οποία θα ζητηθεί από τον νέο υπουργό να ενημερώσει πώς θα αξιοποιηθούν.

Της Ελένης Χαραλάμπους