You are here

Προβληματίζουν οι προσλήψεις στην Α9 με κυβερνητικές εξετάσεις

21/10/2021 07:22

Προβληματισμό σε ότι αφορά την πρόταση με βάση την οποία αρχιτέκτονες, οδοντίατροι, λογιστές, δικηγόροι και μηχανικοί, μεταξύ άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο μόνο με κυβερνητικές εξετάσεις και όχι στη βάση εξειδικευμένων εξετάσεων όπως προνοείται σήμερα, εκφράζουν οι αρμόδιοι φορείς.

Σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ και προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου, εξέτασε στη χθεσινή της συνεδρία η επιτροπή Θεσμών.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι προσλήψεις για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9, θα πληρώνονται με βάση ότι ισχύει σήμερα για τις θέσεις για εισδοχή στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η μισθολογική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Α8.

Απαραίτητες οι εξειδικευμένες εξετάσεις

«Όσοι θέλουν να διεκδικήσουν θέση για την κλίμακα Α9, θα πρέπει να παρακαθίσουν και σε εξειδικευμένες εξετάσεις, πέραν από τις εξετάσεις της δημόσιας υπηρεσίας που παρακάθονται όσοι διεκδικούν θέσεις στο δημόσιο που δεν υπερβαίνουν την κλίμακα Α8», όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων για πρόσληψη στη Δημόσια Υπηρεσία, Δημήτρης Χανδριώτης.

Όσον αφορά τα δοκίμια των εξετάσεων για εισδοχή στις κλίμακες Α7 και Α8, ο κ. Χανδριώτης εξήγησε ότι αφορούν την αφαιρετική, αριθμητική και λεκτική ικανότητα των υποψηφίων.

Ο κ. Χανδριώτης, εξέφρασε προβληματισμό για το πως θα εξετάζονται τόσες πολλές διαφορετικές ειδικότητες σε μία μόνο εξέταση, ενώ επεσήμανε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς ενδιαφερομένους για εισδοχή στο δημόσιο, καθώς θα πρέπει κάθε χρόνο να παρακάθονται στις εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν εάν θα ανοίξουν θέσεις που τους ενδιαφέρουν.

Δύο χιλιάδες περισσότεροι οι υποψήφιοι στις κυβερνητικές

Ο κ. Χανδριώτης ανέφερε ότι για τις ετήσιες γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη στη Δημόσια Υπηρεσία σε θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν ξεπερνά την Α8 και απαιτείται πτυχίο ή ισότιμο προσόν - οι οποίες θα διεξαχθούν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου - εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής περίπου 6500 πρόσωπα, σε σχέση 5500 περίπου πέρσι.

Πρόσθεσε ότι για τις εξετάσεις για θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Α7, οι οποίες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο, υπήρξε ενδιαφέρον από περίπου 4400 άτομα σε σχέση με 3700 πέρσι.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων εξήγησε ότι συνήθως δεν προσέρχονται όλοι οι αιτητές στις εξετάσεις, παρότι πληρώνουν το αντίτιμό των 50 ευρώ για την αίτηση συμμετοχής τους. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι ο αριθμός των τελικών συμμετεχόντων στις εξετάσεις κυμαίνεται συνήθως στο 85%, όσων υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής.

Όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας των συμμετεχόντων, ανέφερε ότι κυμαίνεται μεταξύ του 25-35%, προσθέτοντας ότι πέρσι το ποσοστό ανήλθε στο 30%. Όπως ανέφερε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξέταση περιλαμβάνει τρία γραπτά, σε καθένα εκ των οποίων οι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 40% της βαθμολογίας, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 50% κατά μέσο όρο.

Της Ελένης Χαραλάμπους