You are here

Ρευστό πεδίο με έντονο παρασκήνιο για επιθεώρηση εργασίας

20/02/2020 10:53

Ρευστό παραμένει το πεδίο σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας την Παρασκευή.

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο αναφορικά με την τελική μορφή που θα λάβει το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που θα κατατεθούν ενώπιον της ολομέλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι διεργασίες που εξελίσσονται μεταξύ υπουργείου εργασίας και του ΔΗΚΟ, που στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, παρουσίασε τροπολογίες που αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ καταργούν πλήρως τη δυνατότητα των επιθεωρητών να επιβάλλουν πρόστιμα, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστών, καθώς και βουλευτών του ίδιου κόμματος, οι οποίοι μέσω σχετικής ανακοίνωσης διαχώρισαν τη θέση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κόμματα που έχουν παρουσιάσει τροπολογίες και ειδικότερα με το ΔΗΚΟ, εξετάζοντας το περιθώριο αλλαγών στο νομοσχέδιο.

Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία έγινε αναφορά σε νέες τροπολογίες που εισηγείται το ΔΗΚΟ, οι οποίες ωστόσο δεν αγγίζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου αλλά, έχουν ενισχυτικό και διευκρινιστικό χαρακτήρα.

Όπως διαρρέει, στο ΔΗΚΟ αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση του θέματος μέχρι και την Παρασκευή, έτσι ώστε να αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν στο τραπέζι οι τροπολογίες που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας σχετικά με την κατάργηση των εξωδίκων και ποινών, εάν αυτές θα διαφοροποιηθούν, ή εάν θα αποσυρθούν για να προταθούν νέες τροπολογίες.

Με βάση τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται την ερχόμενη Παρασκευή να αναβληθεί για ακόμα μια φορά η ψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν την τελική ετυμηγορία του νομοθετικού σώματος, επιλογή με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί ο πρόεδρος του Σώματος. Το νομοσχέδιο πηγαινοέρχεται στην ολομέλεια από το 2017.

Πηγές του ΔΗΚΟ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το κόμμα να ζητήσει αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται να υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη από την πλειοψηφία στην ολομέλεια.

Προϊόν συμβιβασμών το κείμενο του νομοσχεδίου

Δεδομένης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την κατάληξη στην παρούσα μορφή του νομοσχεδίου, όπως αυτή περιγράφεται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, το κείμενο φαίνεται να αποτελεί προϊόν συμβιβασμών που έγιναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ δήλωσαν ενώπιον της επιτροπής ότι, κατόπιν συμβιβασμών που έγιναν στο πλαίσιο του διεξαχθέντος διαλόγου, συμφωνούν με το νομοσχέδιο όπως αυτό έχει αναθεωρηθεί βάσει όλων των πιο πάνω.

Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ ανέφερε ότι, παρά τις τροποποιήσεις η οργάνωση δεν είναι ικανοποιημένη, παρά ταύτα υποστήριξε ότι η ψήφισή του νομοσχεδίου σε νόμο είναι επιτακτική.  Ανέφερε ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή όλων των νομοθεσιών που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι η ψήφιση του προτεινόμενου νόμου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων που διεξάγονται από το υπουργείο εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε ότι η συνδικαλιστική πλευρά έχει υπαναχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις, προκειμένου να προωθηθεί η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου και κατ՚ επέκταση η σύσταση της υπηρεσίας επιθεωρήσεων, ευελπιστώντας ότι με την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου θα εφαρμοστεί το σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Οι τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στο κείμενο αφορούν τροποποίηση της πρόνοιας για επιβολή διοικητικού προστίμου και του σχετικού παραρτήματος έτσι ώστε το ύψος του επιβλητέου προστίμου να διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τροποποίηση πρόνοιας ώστε το συνολικό επιβλητέο πρόστιμο να μην υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000), αντί τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης, οπότε το συνολικό ποσό του προστίμου δε θα μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) σε κάθε περίπτωση ολοκλήρωσης της επιθεώρησης και έκδοσης πράξης επιβολής προστίμου.

Τέλος καθορίζεται η έναρξη ισχύος του προτεινόμενου νόμου τον πέμπτο μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ήδη ταχθεί το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Της Μαρίας Χαμπή